VERSLAG: Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar

Podiuminfo was aanwezig bij Xavier Rudd in Effenaar voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 9 foto's.

VERSLAG: Janske van den Broek  

Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar

De Australische singer-songwriter en activist Xavier Rudd speelt vanavond in Eindhoven. Op zijn blote voeten staat deze 31-jarige vegetariër voor een volle grote zaal in de Effenaar. Tijdens deze tour wordt hij ondersteund door de Afrikaanse band Izintaba. Tio Moloantoa op basgitaar en Andile Nqubezelo op de drums.

Het voorprogramma wordt vanavond verzorgd door de Engelse singer-songwriter Ben Howard. In 2008 toerde hij al eerder met Rudd mee door Europa en dat beviel blijkbaar zo goed dat hij deze toer weer is gevraagd.

Howard wordt vanavond begeleid door India Bourne op de cello. Samen spelen ze op een subtiele manier mooie akoestische nummers. Ondertussen stroomt de zaal steeds voller en geniet het publiek van het mooie stemgeluid en de rustige nummers van Howard. Rudd heeft er zeker goed aan gedaan om hem nogmaals mee op toer te nemen.

Daarna is het de beurt aan Rudd, die voltijds op zijn blote voeten loopt, om het koude Eindhoven op te warmen met zijn vrolijke Aboriginalgezangen en didgeridoo’s. Op het podium staat een stallage van didgeridoo’s en drums en er hangt een Afrikaanse en Aboriginals vlag.

Met het nummer ‘The Mother’ begint Rudd zijn optreden. Op zijn blote voeten maar wel met een dikke muts op zingt hij eerst wat rustige nummers. Pas na een klein half uurtje wordt het publiek vermaakt met wat snellere nummers. Deze vallen meteen goed in de smaak en er wordt vrolijk mee gedanst en gezongen in de zaal. Rudd nodigt zelfs een aantal fans uit om op het podium met hem mee te dansen. Hieronder bevindt zich ook een jongetje welke daarna al crowdsurfend het podium verlaat en zo de hele zaal door op handen wordt gedragen.

Rudd en zijn band zijn vanavond erg vrolijk en maken zelfs vreugdedansjes op het podium. Wanneer zij de zaal verlaten blijft het hele publiek zingen en stoppen ze pas wanneer de Rudd terugkomt voor een toegift.

De sfeer is erg goed en Rudd brengt ons een Australisch feestje met doordringende Afrikaanse beats. Een heerlijk feestje waarvan je het liefst op blote voeten van wilt genieten. Op 19 april 2010 ligt zijn nieuwe album Koonyum Sun in de winkels.

FOTOGRAFIE: Marco Smeets  

Ben Howard foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Ben Howard foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar Xavier Rudd foto Xavier Rudd - 18/02 - Effenaar
 
 

FLORENCE AND THE MACHINE - 22/2 - PARADISOFlorence And The Machine gaat hard. Na een super show op Lowlands en een...

THE VEILS - 12/2 - EFFENAAR The Veils is een leuke band om live te zien. Hun nederlandse tour begon...