RECENSIE: TDTMCM - Verkeer EP

Cover TDTMCM - Verkeer EP
recensie cijfer 2013-02-15 Vorig jaar bracht TDTMCM, voluit The Don’t Touch My Croque Monsieurs, het album Beste. Stuurlui. Ooit. uit. De band uit Amsterdam Noord liet hierop een scherpe mix horen van punk en hiphop, maar klonk soms ook behoorlijk experimenteel en lonkte bovendien duidelijk naar De Kift. Om het wachten op het volgende album wat te verzachten, komt TDTMCM nu met een EP, getiteld Verkeer.

Net als Beste. Stuurlui. Ooit.heeft ook Verkeer een duidelijk thema. Of eigenlijk twee. Het eerste thema is, hoe kan het ook anders, het verkeer. Het andere thema is de overheid, en met name de manier waarop deze haar burgers in de gaten houdt.

Dit laatste thema komt meteen duidelijk naar voren in openingstrack ‘Helikopter’, dat handelt over de helikopters waarmee de overheid ons bespioneert. Ook in de overige vier tracks op Verkeer komt de overheid aan bod, zij het vaak wat minder duidelijk dan in ‘Helikopter’.

Muzikaal gezien trekt TDTMCM op Verkeer de lijn van Beste. Stuurlui. Ooit. door, al is het wel vooral de puntige punkhop die de boventoon voert. De meer experimentele kant van TDTMCM, die vooral op de tweede helft van het album doorklonk, is hier minder sterk aanwezig. Dit betekent overigens niet dat de band alleen maar uptempo door ragt. Zo gaat tegen het eind van het vrij lange ‘Navigatiesysteem’ het tempo flink naar beneden.

Daarnaast is er zelfs ruimte voor een soort van ballad, in de vorm van ‘Automaat’. Dit nummer heeft een zeer aanstekelijke zangmelodie en vormt het hoogtepunt van de EP. Dit komt ook door de eigenlijk zeer foute, maar daardoor juist leuke, gitaarsolo aan het eind.

Verkeer is een erg leuke EP, waarvan zeker drie tracks zich kunnen meten met het beste materiaal op Beste. Stuurlui. Ooit.. Enerzijds vormt Verkeer een dus mooi zoethoudertje, maar aan de andere kant zorgt de EP er voor dat we nog meer zin krijgen in dat volgende album.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:TDTMCM Label:Eigen Beheer
Cover Cosmo Jarvis - Think Bigger

Cosmo Jarvis - Think BiggerIn het dagelijkse leven is Cosmo Jarvis een filmmaker die hiermee vooral op...

Cover Fat Harry & The Fuzzy Licks - Hard Lovin`Man

Fat Harry & The Fuzzy Licks - Hard Lovin`Man Fat Harry is de naam van een Rotterdamse blues muzikant. Samen met zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT