RECENSIE: Book Of Reflections - Relentless Fighter

print
mail to friend
Cover Book Of Reflections - Relentless Fighter
recensie cijfer 2012-08-23 Het label Lion Music is opgericht door gitarist Lars Eric Mattsson om, in zijn ogen, ondergewaardeerde progrock, hardrock en AOR producten onder de aandacht te brengen, waaronder het werk van zijn eigen hand. Het is hem inmiddels aardig gelukt om behoorlijk wat gerenommeerde artiesten in zijn stal te krijgen. Het bezige baasje uit Finland vond het ook weer tijd om zelf wat uit te brengen, wat dit keer gebeurde onder de naam van één van zijn muzikale projecten: Book Of Reflections.

Relentless Fighter is het derde album van deze band die vooral bedoeld lijkt om de gymnastiekoefeningen op zes snaren van Mattson lucht te geven. Om ons nog enigszins het idee te geven dat het vooral om de songs draait zijn twee prima zangers ingehuurd: Markku Kuikka van Status Minor en de wat minder bekende Carsten Schulz van Evidence one.

Wat er op Relentless Fighter te beluisteren valt zal liefhebbers van acts als Yngwie Malmsteen en Firewind ongetwijfeld aanspreken. De noten en toonladders vliegen je om de oren en worden vergezeld door strakke riffs en lustig voortroffelende ritmesecties. Op zich kan dat prima muziek opleveren, maar in dit geval is al die snarengeselarij wat teveel van het goede. Het beste van dit album zit duidelijk in de tweede helft. Zo is ’Somewhere Else To Be’ slepend en doet aan Dio denken terwijl ‘Gates To Oblivion’, opvallend door het prominente orgelspel en vele tempowisselingen, weer wat meer richting Deep Purple gaat. De solo’s in deze nummers lijken eindelijk eens niet bedoeld om de virtuositeit van de man aan te tonen, maar om de melodie te accentueren. Zo hoort het! Daarvoor moeten we ons door een half dozijn druistige songs worstelen die weinig voor elkaar onderdoen en vooral uitpuilen van de vele noten. In afsluiter ‘Without My Angel’ is het dan nog even flink genieten van het akoestische getokkel dat nog maar eens laat horen wat een enorme goede gitarist Mattsson is, maar het redt dit vrij matige album niet meer.

Voor alle halzenfietsers onder ons is dit de zoveelste natte droom op muziek, maar puur songtechnisch gezien valt er niet al teveel te genieten bij deze dertien in een dozijn nummers. Het is voor Mattson fijn om even zijn ei kwijt te kunnen, maar laat hij zich liever bezig houden met het spotten van goede artiesten voor zijn label. Dat gaat hem beduidend beter af.
Recensent:Jan Didden Artiest:Book Of Reflections Label:Bertus
volgende recensie
Cover Slagsmålsklubben - The Garage

Slagsmålsklubben - The GarageFirst things first. Slagsmålsklubben is a) de Zweedse vertaling van Fight...

Cover Docker`s Guild - The Mystic Technocracy
vorige recensie

Docker`s Guild - The Mystic Technocracy Het grote succes van Ayreon’s rockopera’s heeft tot nu toe al heel wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT