RECENSIE: KUENTA - KiT

Cover Kuenta i Tambú - KiT
recensie cijfer 2012-06-28 Als je de naam Kuanta I Tambu vanuit het Papiamento rechtstreeks naar het Nederlands vertaalt, betekent het zoiets als ‘Verhalen en Drums’. Dat is ook precies waar het gezelschap voor staat. Voorzien van vele drums rapt en zingt de groep over de knallende beats. Een gedeelte van deze drums is van elektronische origine, een ander gedeelte is meer geworteld in de authentieke ritmes.

Om hun stijl voor de eerste keer te introduceren aan een publiek heeft het Nederlandse gezelschap nu de KiT EP uitgebracht. Een schijfje met slechts vijf nummers waarmee de groep alvast de eerste festivals aan kan gaan doen. Het geluid van de groep doet gelijk aan dat van Buraka Som Sistema denken. Net zoals deze groep worden de traditionele slavenritmes gecombineerd met Europese Dance. Het enige verschil is dat Kuanta I Tambu haar roots op Curaçao heeft liggen en Buraka Som Sistema op meer Afrikaanse tradities gebaseerd is.

Deze combinatie resulteert zeker in aangename deuntjes. De beats knallen hard en de drang naar een feestje bouwen is voelbaar. Op ‘Tiro Loco’ levert dat een bubbling ritme op dat doet terug verlangen naar de begindagen van DJ Chuckie. In ‘Chupabebe’ vloeien de trommels voortreffelijk samen met een steeds opzwepender wordend ritme.

Kuanta I Tambu probeert de stijl van Buraka Som Sistema ook in Nederland te introduceren. Door hun Curaçaose roots klinkt dit op KiT hoofdzakelijk als de nieuwste variant van de oude bekende bubbling. Hoewel duidelijk wordt dat het gezelschap haar best doet om er een groot feest van te bouwen, weet de plaat nog niet echt hoge verwachtingen te creëren voor een volgend project. Daarvoor moet de muziek toch wat meer overdacht worden. Het ontbreekt op het project te veel aan verrassingen. Ook het verhalende aspect van de muziek mag wel wat meer uitgediept worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:KUENTA Label:Eigen Beheer
Cover Ben Caplan - In The Time Of The Great Remembering

Ben Caplan - In The Time Of The Great RememberingDe foto van Ben Caplan doet vermoeden dat het een verwarde wetenschapper is...

Cover Angelus Apatrida - The Call

Angelus Apatrida - The Call Thrash metalbands zijn van een uitstervend ras. De hoogtijdagen liggen ver...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT