VERSLAG: This Is Total War - 13/3 - 013

VERSLAG:

This Is Total War - 13/3 - 013

Wie van electropop en daarop dansende meisjes houdt, die kan zich eens in de zoveel tijd uitleven in de Batcave van het Tilburgse 013. Veel leuker dan vanavond kan het haast niet worden, met twee hele leuke Nederlandse electromeisjes op het podium van de snikhete bovenzaal van 013. De locals van This Is Total War presenteren hun eerste plaatje, terwijl de Groningse Krause het publiek opzweept als geen ander.

Susanne Clermonts, oftewel Krause, is een opkomend fenomeen met een verse platendeal van Sony Music onder d’r bevallige armpjes. De Groningse muzikante is nog maar één hitje verwijderd van een grote doorbraak, al was ‘Radio Edit’ al een genadeloos goede single. Alleen dat saaie videoclipje, dat staat mijlenver af van podiumbeest Krause. En wat voor een beest; zo wulps als een kat, zo lenig als een python, zo fel als tijger, zo sluw als een vos in een kippenhok. Welke vergelijking je er ook op nahoudt; Krause gaat recht op haar prooi af en zodra ze zich in je bewustzijn heeft vastgebeten, laat ze niet meer los. Ze is een sensuele predator met elektronica als klauwen. Eerst wekt ze je aandacht met haar stoere oogopslag vanonder d’r lange zwarte manen, het strakke shirtje om haar tengere lijfje en de twee elastieken benen die onder een ultrakorte hotpants in Doe Maar-kleuren uitsteken. Daarna verleidt ze je met wild gedans, hevig gekronkel en puntige zang op oversekste beats en geile bliepjes. Ze knielt nederig - zelfs onderdanig - voor haar Korg. De muziek en het meisje zijn één. Het klopt. De grote vraag bij roofdier Krause is echter of er eigenlijk wel iets live gespeeld wordt op het podium? De chique transparante gitaar is een slimme gimmick, maar komen de snaaraanslagen niet net zo hard uit de laptop geslingerd als de rest van de muziek? Het showelement bij Krause is duidelijk belangrijker dan het feit of hier live muziek wordt gemaakt. Ach, beter een goede gimmick dan slecht gemusiceerd.

Datzelfde kritiekpunt kan worden geplaatst bij This Is Total War. Het Tilburgse duo, bestaande uit Mante Jansma en Vincent Koreman, zet een gelijksoortig energieke show neer als Krause, maar ook hier komt alle muziek uit een laptopje. Geen muzikanten dus, alleen twee vocalisten. Charmante Mante is als zangeres wat meer onderlegd dan Krause; er zit duidelijk meer soul in haar flexibele stembandjes. Haar podiumpresentatie is eveneens wat stijlvoller en gedistingeerder dan die van Clermonts. Toch schudt ook mevrouw Jansma op een bepaald moment wellustig haar fraai gevormde ‘booty’, tijdens een nummer dat speciaal voor deze activiteit gecomponeerd blijkt te zijn. Koreman neemt in zijn ogenschijnlijk euforische stemming het voorbeeld van Jansma over. Het is een cd-presentatie, dus waarom ook niet? Die cd heet overigens ‘You And Me And The Kingdom Of Fire’ en wordt uitgebracht door het hippe label Goomah Music. Genoeg reden om enthousiast te zijn. Toch is het enthousiasme van Koreman soms buitenproportioneel. De liedjes zijn sterk en zo springerig als een stuiterbal op een trampoline en Mante Jansma is een zangeres die gezien én gehoord mág - nee, móét - worden. Alleen zit Koreman er teveel doorheen te blèren. Mante wordt bedolven onder de vocale lawine van de schreeuwende sneeuwman Vincent en je wordt als toeschouwer afgeleid van de verder excellente electrorockliedjes. Af en toe dus gewoon even het ego aan de kant, de microfoon uit en je zangeres laten excelleren. Daarna mag je weer met glowsticks gooien…

Verslag gemaakt op: 13 maart 2009
 

ANIMAL COLLECTIVE - 17/3 - PARADISODrie jongens uit New York die gewoon muziek maken in geheel eigen stijl, op...

BAROEG ON TOUR - 5/3 - BIBELOT Baroeg on Tour doet met Deathstars en Sonic Syndicate in drie dagen drie...