VERSLAG: Rachael Yamagata - 4/3 - Paradiso

VERSLAG:

Rachael Yamagata - 4/3 - Paradiso

In Amerika is Rachael Yamagata allang geen onbekende meer. Ze nam er een nummer op met Ray La Montagne en speelt zaal na zaal plat. In Amsterdam moet de zangeres genoegen nemen met de kleine zaal van Paradiso. Uitverkocht, dat wel. Met twee albums op zak, waarvan de laatste twee cd's telt heeft ze in ieder geval materiaal genoeg.

Rachael is verkouden, en niet zo'n beetje ook als we haar mogen geloven. Ze ging er zelfs voor langs het ziekenhuis. Hierover komt de zangeres met een lofzang over de o zo geweldige zorg hier. Of het om echte symphatie gaat of een manier van indekken blijft in het midden. De verkoudheid heeft uiteraard invloed op haar stem en daarmee ook op de setlist. Cd twee van haar laatste album Elephants.. Teeth Sinking in to Heart is gevuld met wat meer rockende nummers nummers. Aangezien de hoge noten er vanavond niet inzitten leunt Rachael dan ook wat meer op de muziek. Een nummer als 'Sidedish Friend" komt dan ook alsnog prima uit de verf. De echte knallers komen echter van debuutalbum Happenstance. Het toegankelijke poprock nummer 'Letter Read' zorgt voor een uitzinnige zaal. Als de radiozenders wakker worden belandt het nummer hier ook nog wel in de hitlijsten. Maar aangezien het nummer van de debuutplaat afkomt, is het daar waarschijnlijk al te laat voor.

Voor een zangeres die haar sporen in Amerika en omstreken al ruim verdiend heeft moet vanavond toch een teleurstelling zijn geweest. Veel nummers van haar tweede plaat komen nogal langzaam op gang en de zaal wil daar niet op wachten. Zelfs na een korte onderbreking om te vragen waar iedereen zo over aan het praten is lijkt het publiek nog niet uitgesproken. Ondanks ze het met een grapje verdoezeld ("Do you guys wonder with which bandmember I sleep with?") is het een smet op de avond. Rachael bewijst wel dat ze ondanks haar verkoudheid een dijk van een stem heeft, maar dringt niet tot de aanwezigen door. Dankzij haar verkoudheid krijgt ze zelfs een soort groove die de nummers iets bijzonders meegeeft. Toch voelt de zaal zich een beetje bestolen. De schitterende piano nummers van Happenstance maken plaats voor hapklare popliedjes. Ook goed te pruimen, maar niet meer dan dat. Vanavond was het dan ook leuk, maar niet meer dan dat.

Verslag gemaakt op: 04 maart 2009
 

FULLY FULLWOOD - 3/3 - MELKWEGVolgens de Melkweg site is Fully Fullwood een van de belangrijkste reggae...

HELLHOUND FEST - 28/2 - DE BOERDERIJ Ouderwetse garage(glam)rock met een hoog horror gehalte. Dat is wat The 69...