VERSLAG: Blind Guardian - 26/05 - 013

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Blind Guardian - 26/05 - 013

In een afgeladen 013 maakt een van de pioniers binnen de power metal vanavond zijn opwachting. Wellicht voeren deze heren, als het om stabiliteit gaat, zelfs de lijst aan. 40 jaar geleden werd de band in kwestie opgericht en.. still going mighty strong.

Voordat het zover is mag Manticora de avond openen. De band ligt duidelijk in hetzelfde straatje als het hoofdprogramma. Echter geven deze Denen een lichte progressieve draai aan de power metal, waardoor het zeer verfrissend klinkt. De sfeer wordt dan ook direct gezet met het openingsnummer ‘Winter Solstice’. Zanger Lars Larsen is goed bij stem. Het is jammer dat de eerste gitaarsolo lichtelijk faalt. Echter wordt dit smetje feilloos weggepoetst gedurende de rest van de show. De nummers zitten dondersgoed in elkaar en houden dit optreden boeiend van het begin tot het einde. De muzikanten zijn stuk voor stuk heel sterk. Met name de twin solo’s in ‘Disciples Of The Entities’ en ‘A Long Farewell’ zijn heel fijn. Manticora geeft een zeer sterk en origineel optreden weg.

Zoals gezegd bestaat Blind Guardian dit jaar 40 jaar. Ondanks dat deze tour ter ere van het laatste album The God Machine is zullen de nodige classics dan ook de revue moeten passeren. Niets blijkt minder waar als de band opent met ‘Imaginations From The Other Side’ van het gelijknamige album. Het is direct een voltreffer bij het publiek. De afwisseling tussen oud en nieuw werk is onvermijdelijk. ‘Blood Of The Elves’ komt zeer goed uit de verf. Echter wordt zo’n nummer toch snel vergeten als het wordt opgevolgd door een klassieker als ‘Nightfall’. Zanger Hansi Kursch geeft meermaals aan graag vermaakt te willen worden door ons als publiek. Wanneer je een setlist volpropt met hits wordt dit logischerwijs vrij gemakkelijk ingewilligd. ‘The Script for my Requiem’, ‘Into The Storm’, Born in a Mourning Hall’, allemaal komen ze voorbij en met klasse ten gehore gebracht. Met twee akoestische intermezzo’s wordt het publiek tevens op de nodige rustmomenten getrakteerd. Aan de andere kant wordt ‘The Bard’s Song - In the Forest’ voornamelijk door ons als publiek gezongen. De toegift bestaat vanavond uit maar liefst 6 nummers, waarbij het schitterende ‘Valhalla’ het absolute hoogtepunt is.

Al die jaren ervaring op de planken spat vanavond van de band af. Als buurland mogen onze Duitse vrienden ons land wel wat vaker bezoeken, want dit was werkelijk smullen geblazen.

 

AUSTRIAN DEATH MACHINE - 24/05 - EFFENAAROp vrijdagavond 24 mei werd de Effenaar omgetoverd tot een waar spektakel met...

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD - 23/05 - AFAS LIVE Na uitverkochte concerten in 013 en de Gashouder vorig jaar, mag de...