VERSLAG: IDLES - 08/03 - AFAS Live

Podiuminfo was aanwezig bij Idles in AFAS Live voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

Bekijk de IDLES - 08/03 - AFAS Live foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

IDLES - 08/03 - AFAS Live

Wat gaat het hard met Idles! Twee jaar geleden speelden de Britten nog gewoon in het clubcircuit en op flink wat Europese festivals, maar met de tour ter ere van hun laatste album Tangk, is de band definitief doorgestoten naar de grotere concertarena’s. Vanavond is de Afas Live in Amsterdam zelfs helemaal uitverkocht. In het publiek opvallend veel Engelsen. Mogelijk combineren deze de wedstrijd van Ajax tegen Aston Villa van gisteren met deze show van Idles op vrijdagavond. Op voorhand alle ingredienten voor een explosief avondje in de Afas Live.

Wie verwachtte dat Idles vanavond alleen maar de lont in het kruidvat zou steken, komt bedrogen uit. Net als op Tangk kiest de band nadrukkelijk voor de onderhuidse spanning, die maar af en toe tot een climax komt. Idles is hun maatschappijkritische meebrul-rock van voorheen niet vergeten, maar maakt het onderdeel van een twee uur lang durende trip.

Frontman Joe Talbot blijft hierbij de man met charisma en een boodschap. Er is verschrikkelijk veel onrecht in wereld. Vooral de situatie in Palestina doet hem pijn, maar ook het feit dat het vandaag International Women’s Day is en de Brexit-mislukking krijgen aandacht. Steeds als Idles het publiek even kwijt lijkt te raken met het uitgesponnen recente werk, zorgen deze momenten van verontwaardiging om het onrecht voor een nieuw hoogtepunt. Met ‘I’m Scum’, ‘Samaritans’ en natuurlijk uitsmijter ‘Danny Nedelko’ heeft Idles ook vanavond de nummers om een enorme climax te veroorzaken.

Waar een Idles show voorheen een aaneenschakeling was van dit soort climaxen, toont Idles zich vanavond twee uur lang veel evenwichtiger en vooral strijdbaar. In zo’n grote zaal komt je boodschap niet aan als je maar een stand kent. Met boosheid alleen los je niks op. Tegen het eind van het concert vat Talbot het mooi samen: ‘We are not here to change the world, we are here to change ourselves’.

Idles toont vanavond een zaal als Afas Live prima aan te kunnen, maar moet wel oppassen niet te veel van hun puntigheid te verliezen.

FOTOGRAFIE: Femke Valks  

12
Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live  foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live Idles foto IDLES - 08/03 - AFAS Live
 
12
 

MARLON PICHEL - 14/03 - TIVOLIVREDENBURGIn 2023 heeft Malon Pichel zijn debuutalbum ‘Good Ol’ Loving’ uitgebracht....

STONE - 06/03 - TOLHUISTUIN Mooie vuige avond met STONE en support act Sterling Press. Podiuminfo was...