VERSLAG: Armand Hammer - 14/11 - Tolhuistuin

VERSLAG: Sem Berendsen  

Armand Hammer 14 November in Tolhuistuin, Amsterdam

Armand Hammer is een duo, gevormd door rapper Billy Woods en rapper/producer Elucid. Billy Woods brengt in 2003 zijn eerste album 'camouflage' uit. Elucid brengt zijn eerste soloalbum uit in 2016, maar released hij ook al albums met andere artiesten en als het duo Armand Hammer. Zijn debuut is de mixtape ‘Smash & Grab’ uit 2007. De twee zouden in 2013 samenkomen voor de mixtape ‘Half Measures’. Later dat jaar komt ook hun eerste album uit onder de naam ‘Race Music’. Hun grootste doorbraak is met het album ‘Haram’ wat een samenwerking met de producer, The Alchemist is en hun grootste hit ‘Falling Out the Sky’ bevat. Armand Hammer maakt experimentele hip-hop die vergeleken kan worden met artiesten zoals Mach Hommy en Jpegmafia.

Het duo’s nieuwe album ‘We Buy Diabetic Test Strips’ is een politiek geladen album dat gaat over de moderne wereld en zijn problemen. De naam van het album zelf komt van het fenomeen van mensen die test strips voor diabetes kopen en die dan aan mensen doorverkopen voor meer geld. Deze titel is een intro voor de gang van zaken in de wereld, waar op het album dieper in wordt gegaan. Dit album bevat ook meerdere nummer die geproduceerd zijn door de Jpegmafia, één van de grootste namen in de experimentele hip-hop scene. Dit album gebruikt verwarrende teksten en wrede beats om de luisteraar een ‘’fysieke reactie’’ te geven, zoals de sound engineer Willie green verklaart. In dit album geven de heren van Armand Hammer de angst van oud worden weer. Niet meer weten wat hierna komt en wat je nu moet.

Deze avond in de Tolhuistuin in Amsterdam wordt het voorprogramma verzorgd door Debby Friday. Als haar DJ begint en de lichten aangaan trekt het publiek gelijk naar het podium. Haar hypnotiserende beats en lichtshow brengt het publiek gelijk in de stemming en Debby gaat zelf van het podium af om van dichtbij een performance te geven. Na haar show is de zaal vol en alles wat er nu te doen is, is wachten op Armand Hammer, die na een paar minuten rustig met een kopje thee het podium betreden. Een paar minuten later vraagt Billy Woods of de lichten ‘’as low as your insurance policy will let them’’ mogen, en dan begint ook de muziek. Het eerste nummer wat ze spelen is Landlines, waarvan de abstracte geluiden van de intro je misschien zou laten denken dat het gewoon een soundcheck is. Wanneer Elucid begint krijgt het publiek eindelijk waar ze al die tijd op wachtten. Het eerste nummer heeft geen drums en voelt wat abstracter maar wanneer ze ‘Woke Up And Asked Siri How I’m Gonna Die’ spelen komt de energie er echt goed in. Als het publiek alleen al de producer-tag van producent Jpegmafia horen weten ze al hoe laat het is. Bij het nummer ‘No Hard Feelings’ stopt Billy Woods al zijn energie in zijn teksten. Zonder vocale backing track gaan ze van nummer naar nummer zonder enige moeite. Deze lange flow van nummers wordt onderbroken met de schelle bekkens van de intro van het nummer ‘Trauma Mic’. Dit hele nummer voelt als een soort aanval op de luisteraar, maar nog steeds is de sfeer van het concert alsof je thuis bent.

Hoe dieper in de avond hoe meer de flows van Billy Woods en Elucid één worden en de muziek en lichten het publiek hypnotiseert. De nummers worden weer rustiger en op het hoogtepunt van deze relaxte sfeer geven de mannen aan dat dit het was voor de avond. Na zo’n show met experimentele beats en politiek gedreven teksten voel je je aan het eind van de avond toch meer op je gemak dan je misschien zou denken.

 

CIAN DUCROT - 07/11 - MAASSILONa zijn show in Utrecht, kwam Cian Ducrot nog even langs Rotterdam. Hier...

LES NEGRESSES VERTES - 11/11 - TOLHUISTUIN Les Negresses Vertes maakten er weer een feestje van in Tolhuistuin......