VERSLAG: WENDE - 09/10 - Paradiso

Podiuminfo was aanwezig bij WENDE in Paradiso voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

Bekijk de WENDE - 09/10 - Paradiso foto's

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Wende

Wende Snijders is een van de household names in de Nederlandse (pop)muziek. Een grande dame, die haar strepen lang en breed verdiend heeft. Toch raakt ze vanavond, tijdens de eerste van twee stijf uitverkochte Paradiso-shows, haast geëmotioneerd wanneer ze het publiek opbiecht ontzettend dankbaar te zijn dat ze haar al jaren zo trouw volgen.

Daaruit blijkt dat de in Engeland geboren zangeres maar al te goed beseft dat haar muzikale uitspattingen in de afgelopen twee decennia alle kanten op is geschoten. Van Franse chansons - waarvan er vanavond verrassend genoeg ook eentje voorbij komt - via kleinkunst naar regelrechte pop, waarvan haar recent verschenen Sterrenlopen het beste voorbeeld is. Ze is een groot voorbeeld voor gevestigde jonkies als Froukje en S10, niet geheel toevallig de enige twee samenwerkingen die op deze plaat staan.

In de Amsterdamse poptempel laat ze vooral blijken wat voor een ontzettend geroutineerd podiumbeest ze is. Ze laveert ogenschijnlijk doodeenvoudig tussen ultiem kleine liedjes als ‘De Zon Komt Op’ en grootse elektronische producties als ‘Dit Is Alles’. Dat zit hem enerzijds in haar fenomenale stem, die zo toonvast is als maar zijn kan en beide soort liedjes fantastisch kan dragen, maar anderzijds ook aan haar driekoppige band, waar eveneens de ervaring vanaf druipt.

Tussendoor heeft ze zalvende praatjes voor het publiek in petto, die soms wellicht een beetje cheesy zijn, maar desalniettemin altijd een mooie boodschap verpakken. In een tijd waarin we allemaal vooral gezien willen worden, is het ook belangrijk om onszelf te beseffen dat we onderdeel van de oplossing van de grote problemen des tijds zijn. Zoiets. Maar bovenal: we moeten proberen moedig te leven. Niet voor niets, zo zegt ze, hoopt ze nog steeds dat ‘Mens, Durf Te Leven’ op een dag het volkslied wordt.

Het mooie is dat de zangeres, die aan de vooravond van haar 45e verjaardag staat, ondanks haar routineuze show - in de beste zin van het woord overigens - nog steeds verrassingen voor het publiek in petto heeft. De setlist verschilt weer op een paar plekken van de show een avond eerder, mede door het begin van de toegift waarin het hysterische ‘Au Suivant’ klinkt, een liedje dat precies laat zien hoe ze een kleine twintig jaar geleden groot werd met het op geheel eigen wijze vertolken van Franse klassiekers.

Ook mooi: het aanhaken van Naaz voor ‘Sterrenlopen’, waarin de zangeres met Perzische roots de rol van S10 op zich neemt - en dat met verve doet. Net als Wende heeft ook zij door de jaren alle schroom van zich afgegooid, hetgeen leidt tot een uitbarsting van aanstekelijke energie. Toch eindigt Wende, alsof de rollercoaster van de avond nog niet compleet is, weer in het klein: met het elektronische ‘Laat Mij Het Zijn’, waarna de lichten in de zaal langzaam doven. Het summum van een masterclass live performen.

FOTOGRAFIE: Rinse Fokkema  

Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso Wende foto WENDE - 09/10 - Paradiso
 
 

YOUNG THE GIANT - 10/10 - TIVOLIVREDENBURGDe Amerikaanse indierockband Young The Giant brak in 2011 meteen door met hun...

CHEF'SPECIAL - 05/10 - 013 Chef'Special vierde gisteren hun 15-jarig bestaan in 013, Tilburg. Wij waren...