VERSLAG: Pretenders - 21/09 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

The Pretenders

Dat de oude generatie rockbands van geen ophouden weten is inmiddels niks bijzonders meer. Chrissie Hynde kwam met haar band The Pretenders onlangs met een nieuw album. Op donderdagavond speelt de 72 jarige Amerikaanse alsof ze nog tientallen jaren jonger is.

Jullie zijn een stuk ouder als ik had verwacht” roept Chrissie nadat ze een paar minuten heeft gespeeld. In de Tivoli staan vanavond de schijnwerpers op het publiek gericht. Dat werkt goed voor de Pretenders. Niet alleen ziet ze het publiek goed, maar ook dat de aanwezigen nog genoeg energie hebben voor een dansje en het betere rock ’n roll werk.

En dus gooit Chrissie al snel de setlist overhoop. Minder ballades. Meer rock ’n roll. En dat kan de huidige bezetting van The Pretenders goed spelen. Drummer Martin Chambers wordt vanavond vervangen. Ook zijn vervanger weet die agressieve punkritme heerlijk leven in te blazen. De drums tijdens ‘Dowtown (akron)’ klinken alsof er een flinke lading speed doorheen is gegaan. Dat opzwepende komt goed samen met het stevige gitaarspel van James Walbourne. Die in zijn beste Elvis Presley imitatie ook schittert met een uitgebreid stukje rockabilly.

Chrissie Hynde is zelf goed bij stem. Haar lange haar, zwarte eyeliner en lerenbroek passen goed bij het beukende werk. Of ze nu praat tegen het publiek met een knallende punkbeat, boos haar teksten schreeuwt of gevoelige evergreen ‘I’ll Stand By You’ zingt. Het past allemaal even goed.

Hoewel Hynde in eerste instantie vooral de fans op leeftijd ziet lopen er door Tivoli ook verschillende generaties aan jongere fans. Hynde roept op tot het vasthouden aan de jeugd. Door het haar niet te knippen. En door te laten zien dat vitaliteit echt niet op houdt boven je zeventigste. Via een setlist die zomaar over de kap kan. En met een swingende avond muziek.

 

A GIANT DOG - 07/09 - PARADISODe Amerikaanse rockband A Giant Dog klinkt als een mix van bands als The...

B.I - 19/09 - TIVOLIVREDENBURG B.I. stond afgelopen dinsdag in TivoliVredenburg en dat was te horen. De zeer...