VERSLAG: The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA

Podiuminfo was aanwezig bij The Weeknd in Johan Cruijff ArenA voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 21 foto's.

Bekijk de The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA

De gigantische productie van The Weeknd is voor twee dagen neergestreken in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena. De Canadese artiest is na Bad Bunny, Taylor Swift en Drake de meest gestreamde artiest op Spotify van het afgelopen jaar. Reden genoeg om met de After Hours Til Dawn tournee over de hele wereld dit succes te gelde te maken. Terwijl in Rusland mogelijk wereldgeschiedenis geschreven wordt (de baas van het Wagnerleger wordt beschuldigd van een coup), schijnt in Amsterdam de zon en staat het publiek in de Johan Cruijff Arena na voorprogramma's Kaytranada en producer Mike Dean zorgeloos en vol verwachting te wachten op Abel Makkonen Tesfaye.

Om in Ajax-termen te blijven, zorgt The Weeknd voor een prima begin van de wedstrijd, een uitstekende veldbezetting en een extreem hoog speeltempo. Aan de ene kant van het stadion is een stellage van post-apocalyptische wolkenkrabbers neergezet. Hier is ook ruimte gemaakt voor zijn band. We herkennen ruïnes van het Empire State Building, St. Paul's Cathedral en de CN Tower uit thuisstad Toronto. Op de middenstip van de Arena staat een gigantische zilveren robot van een vrouwelijk figuur. Deze is ontworpen door de Japanse kunstenaar Hajime Sorayama, wereldwijd bekend om zijn vrouwelijke erotische robots. Aan het verre einde van het stadion hangt een gigantische maan. De set wordt verbonden door een catwalk die van voor tot achter door de Johan Cruijff Arena loopt. Het publiek is vanavond ook onderdeel van de show omdat elke bezoeker bij binnenkomst een armband met lampjes gekregen heeft. Wanneer de lichtman het nodig vindt, kunnen zo meer dan 50.000 lichtjes het stadion vullen. Alsof het allemaal niet genoeg is, wordt er uitgepakt met vuur, lasers, dansers in witte gewaden en een schitterende lichtshow. Zelf heeft The Weeknd een witte cape om en zingt hij de eerste helft van zijn set met een zilveren masker op.

Niet alles wat The Weeknd aanraakt verandert in goud, getuige de kritische reacties op de hoofdrol in de televisieserie The Idol, maar op het podium is hij in zijn element. Twee uur lang vermaakt hij de Arena met maar liefst 37 nummers. Geheel passend bij de korte aandachtspanne van tegenwoordig, worden deze niet helemaal van voor tot achter gespeeld, maar pakt hij regelmatig alleen de beste stukken. Opvallend is hoe goed het geluid is in de Arena vanavond. De bassen zijn hard, maar The Weeknd is uitstekend te horen. Zo valt extra op hoe goed hij zingt, de hele avond hebben we geen onzuivere noot gehoord, terwijl hij met zijn falsetto toch de randjes opzoekt.

Hoogtepunten in de set van vanavond zijn 'The Hills', waarbij enorme vlammen op de catwalk en tussen de ruïnes van de wolkenkrabbers de Arena oplichten en verwarmen. 'Call out my name' waar het publiek uit volle borst meeschreeuwt en natuurlijk 'Save Your Tears' en 'Blinding Lights', zijn grootste hits. Dit laatste nummer is met meer dan 3,6 miljard streams op Spotify natuurlijk de ultieme hitsong van het laatste decennium.

Amsterdam wordt verwend met eerst de stadionconcerten van Harry Styles, Beyoncé en nu The Weeknd. Vanavond is het enige concert uit deze serie waar geen gigantische schermen nodig zijn om toch het hele stadion mee te krijgen. Een knappe prestatie. The Weeknd laat zien hoe je met een enorme productie en een vrachtlading aan hits meer dan 50.000 man een uitstekende avond geeft. Na afloop valt buiten op dat de maan lang niet zo groot en vol is als in de Arena vanavond.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

12
The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA The Weeknd foto The Weeknd - 23/06 - Johan Cruijff ArenA
 
12
 

SPIRITUALIZED - 28/06 - PARADISOVliegen in het ruimteschip van Spiritualized in Paradiso

GRUPPO SPORTIVO - 23/06 - LUXOR LIVE Gruppo Sportivo goes Spotify refreshed! Het refreshen is een update van de...