VERSLAG: Bonny Light Horseman - 14/06 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Bonny Light Horseman

Bonny Light Horseman mag gerust een indierock en Americana supergroep worden genoemd. Josh Kaufman, Eric D. Johnson en Anaïs Mitchel hebben respectievelijk als producer van onder andere The National, zanger van Fruit Bats en als solo artieste hun sporen verdiend. Met zijn drieën traden ze met de prachtige plaat Bonny Light Horseman in 2020 naar de voorgrond. Een mooie collectie van traditionele folk en eigen liedjes.

Op deze hete woensdagavond staat het gezelschap voor het eerst in Nederland. Met een drummer en bassist. De prachtige, verstillende folk vormt hierin de basis. Dit klinkt prachtig. Bijvoorbeeld tijdens ‘Lowlands’. Eric D. Johnson zet eerst de sfeer neer met zijn mondharmonica. Anaïs Mitchel haar hoge stem vult aan om daarna samen met Eric te zingen. Josh Kaufman maakt het compleet met mooi gitaarspel.

Naarmate de avond vordert wijkt de band meer af van het kalme folk recept. Johnson blijkt ook een fantastisch slidegitarist. Verrassend genoeg is er live ook ruimte om wat steviger los te gaan via Grateful Dead waardige gitaarsolo’s. Wat blijft is de prachtige samenzang maar Josh en Anaïs laten zich duidelijk meeslepen door de ritmesectie.

En daarmee toont de supergroep zich vanavond sterk. De muziek is vanavond minder indringend dan je mag verwachten van de plaat, want ze laten meer ruimte voor experiment en stevigere ritmes. De groep toont veel chemie te hebben en niet bang experiment uit de weg te gaan. In de stille zaal kan de drummer het zich veroorloven om tijdens ‘Jane Jane’ op zijn knieën te drummen. Het nummer dat zwaar leentjebuur speelt bij de gospelklassieker ‘Children Go Where I Send Thee’ verstilt in plaats van te leunen op de kenmerkende gospelkracht. Dat is Bonny Light Horseman op haar sterkst. In de chemie tussen de drie muzikanten durven ze zo’n nummer terug te brengen naar een indringende, verstillende stijl. En altijd met een verrassend, soms rauw randje. Dat levert een mooie avond op.

 

IZO FITZROY - 14/06 - TIVOLIVREDENBURGEen glansrijk optreden van aanstormend soultalent Izo Fitzroy, met haar stem...

ADI OASIS - 07/06 - TIVOLIVREDENBURG Adi Oasis stond ondanks dat ze 6 maanden zwanger is vrolijk op het podium van...