VERSLAG: Gogol Bordello - 01/06 - Melkweg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Gogol Bordello

De muziek van Gogol Bordello is tijdloos. De band staat op de rand van haar 25 jarige jubileum. En nog steeds staat de feestpunk garant voor uitverkochte zalen van het formaat Melkweg en Paradiso. En feestende festivalweides. Ook de boodschap van interculturele vredelievendheid wordt nooit oud. Met een diverse mix van muzikanten uit onder andere Brazilië, Ecuador en Puerto Rico is Gogol Bordello de grenzeloze volkmix die ze bezingen. Violist Sergey Ryabtsev is van Russische origine. Zanger Eugene Hütz is zelf in Oekraïne geboren.

Dit maakt de punkboodschap een stuk actueler. Hütz heeft zich de afgelopen periode erg betrokken getoond bij het conflict in Oekraïne. En dit vormt ook de rode draad in het optreden. Achter het podium hangt een grote vuist in de vorm van de Oekraïense vlag. Kiev staat er in het Oekraïens in de pols.

Gogol Bordello komt met een setlist die de publieksfavorieten bevatten zoals het vrolijk beukende ‘Not A Crime’, de skapunk van ‘Sacred Darling’ en een opzwepende instrumentale ‘Mishto’. In dit liedje, maar ook in andere plekken op de show valt op dat er een stevigere Caribische vleug door de hits gaat. De bongo’s brengen een vernieuwende aanvullende sound op de balkanpunk. Het is één groot feest met een zinderende, beukende en vooral dansende Melkweg.

Op knappe wijze weet Hütz de oorlog centraal te zetten. ‘My Companjera’ wordt opgedragen aan zijn vrienden in Oekraine. Na een emotionele eerste minuut gaat het gas er weer op. Meeste indruk maakt de cover van de Engelse punkband Angelic Upstarts. Het nummer ‘Solidarity’ gaat over Poolse strijders tegen het Soviet regime. Verbeten roept Hütz uit dat de vijand nog steeds het zelfde is. Wat volgt is de meest klassieke punk van de avond. Maar ook de meeste urgentie van de avond.

Gogol Bordello toont in een uitverkochte Melkweg nog altijd relevant te zijn. Niet zozeer door de muzikale vernieuwing die de band vanavond ook heeft, maar vooral door de hervonden politieke urgentie van de punkboodschap van deze Oekraïner.

 

LERA LYNN - 02/06 - BITTERZOET"De zangeres uit Nashville omschrijft haar muziek als post-Americana en...

BRUCE SPRINGSTEEN & THE E STREET BAND - 25/05 -... Bruce Springsteen is eindelijk weer terug! Podiuminfo was aanwezig in de...