VERSLAG: Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA

Podiuminfo was aanwezig bij Metallica in Johan Cruijff ArenA voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 34 foto's.

Bekijk de Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Metallica

Metallica vult de komende twee jaar haar tourschema met een nieuw concept. De Metal grootheden strijken voor een weekend neer in een stad. En spelen twee avonden. Met elke avond een compleet andere setlist en andere voorprogramma’s. Amsterdam heeft de eer om Metallica als eerste te ontvangen op Koningsdag.

De Johan Cruijff Arena is niet uitverkocht, maar het is druk genoeg om de band warm welkom te heten. Metallica speelt met een rond podium waarin in het midden ruimte is voor fans om in de “Snake Pit” dicht bij de band te staan. Mits de financiële situatie het toelaat. Want er wordt 335 euro neergelegd voor deze plaatsen.

Metallica is zonder twijfel commercieel de meest succesvolle band uit het metal genre. Dankzij hun heavy geluid, dat toch goed aan de classic rock weet te linken, haalt de band jarenlang de top van de album charts. Met 72 Seasons, het album dat twee weken geleden uitkwam, haalt Metallica voor het eerst sinds 1988 niet de eerste plaats in de hitlijsten haalt.

Het instrumentale Orion vormt de opening. Het opzwepende basritme is een favoriet bij de fans en stond jarenlang niet op de setlist. Hoewel instrumentaal laat het ook zien waarom Metallica veel succesvoller is als de soms wat clichématige voorprogramma’s. Het optreden rolt gelijk in de hoogste versnelling door met het opzwepende ‘For Whom The Bell Tolls'.

Koningsdag wordt gevierd met “King Nothing”. Er is gekozen voor een opbouw waarbij verschillende instrumenten starten om daarna met de knallende metal los te gaan. Er zit een stevige laag rock ’n roll doorheen dat het nummer extra swingend maakt. Klassieker ‘Nothing Else Metters’ krijgt een soulvolle vertolking. Waarbij de bandleden wat dichter op elkaar staan om echt samen te spelen.

En van dat laatste krijgen we vandaag te weinig om het optreden volledig tot een succes te maken. Er is nagedacht over het ronde podium. Drummer Lars Ulrich duikt aan alle kanten van het podium op. Zo heeft iedereen tenminste één moment goed zicht op Lars. Vooral voor de staplaatsen leidt dat ertoe dat er eigenlijk geen goede plekken zijn. Als je dicht op het podium staat dan verdwijnt zomaar bijna de hele band voor een paar liedjes. Als je ver af staat, dan is het podium eigenlijk te laag om te kunnen zien. De ronde videoschermen zijn te klein om een goed beeld te geven van de gehele band tegelijk. Ook staan de bandleden vaak te ver van elkaar af om chemie met elkaar te hebben. Een ontzettende gemiste kans voor een band die laat horen muzikaal in topvorm te zijn.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

123
Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA Metallica foto Metallica - 27/04 - Johan Cruijff ArenA
 
123
 

S10 - 28/04 - AFAS LIVEDe jonge zangeres S10 stond vrijdagavond in een uitverkochte AFAS Live. Met...

AVA MAX - 28/04 - PARADISO Afgelopen week stond Ava Max in Paradiso en alle grote hits kwamen voorbij....