VERSLAG: Sungazer - 03/04 - Tolhuistuin

VERSLAG: Sjoert Bakker  

Sungazer - 03/04 - Tolhuistuin

Tolhuistuin in Amsterdam is op maandagavond het toneel voor de instrumentale groep Sungazer. Met de bekende YouTube-videomaker Adam Neely op de basgitaar en diens vriend Shawn Crowder op de drums staat Sungazer bekend om progressieve jazzfusion met veel experimentatie. De zaal is gevuld met mensen die eruitzien alsof ze allemaal in een band spelen of eigenhandig muziek op hun zolderkamertje maken. Met zoveel gelijkgestemden kan het alleen maar een goede avond worden.

Het spel van de muzikanten is van hoge kwaliteit en het publiek geniet zichtbaar van de muziek. Er wordt gelijk ingezet op afwijkende ritmes die je niet snel terughoort in standaard popmuziek.

Ook de interactie tussen de verschillende instrumenten maakt indruk. De muzikanten voelen en vullen elkaar zorgvuldig aan. Naast het rustige begin worden er ook uptempo nummers gespeeld, waarbij het publiek niet kan blijven stilzitten.

Rustige, breekbare momenten worden afgewisseld met meer bombastische composities. Adam en Shawn vertellen verhalen over het ontstaan van de nummers op een grappige manier. Ook in de muziek zit humor. Er wordt ingespeeld op het feit dat een nummer lijkt op iets van Miley Cyrus en een ander op Vamos A La Playa met iets te veel tellen. De toetsenist krijgt zijn momentje om te shinen op een keytar en de tenor-saxonist mag een lange solo met reverb-pedalen laten uitgroeien tot een muur van klanken.

Het publiek wordt ook actief betrokken bij de muziek. Klapritmes worden geleerd zodat iedereen leert denken in afwijkende maatsoorten. De menigte wordt zo meegenomen in het plezier op het podium.

Al met al was het een erg geslaagde avond in Tolhuistuin. De bezoekers waren zeer enthousiast tegen het einde van het concert. Echt een avond van muzikanten voor muzikanten.

 

LAURENCE JONES - 31/03 - HEDONLaurence Jones is live op zijn best. Deze tour is de tweede leg van de...

WARHAUS - 02/04 - MAASSILO Warhaus is het solo project van Maarten Devoldere, bekend van de Vlaamse band...