VERSLAG: Eefje de Visser - 24/09 - Openluchttheater Caprera

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Eefje de Visser

Eefje de Visser vertelt ons vanavond in het sprookjesachtige Caprera dat ze inmiddels is bezig is met haar vijfde plaat. Het doet de vraag rijzen wat ze in vredesnaam van plan is te gaan maken. Want na het onvoorstelbare succes van Bitterzoet, dat inmiddels al ruim twee-en-een-half jaar geleden gereleased werd en waarop ze een elektronische sound omarmde die haar perfect lijkt te passen, kun je je moeilijk voorstellen dat ze dát weet te overtreffen. Of volgt er nu misschien een EDM-plaat? Het zou niet eens een gek idee zijn.

Wie zaait, zal oogsten, maar voor dat oogsten moest Eefje wel héél lang geduld hebben. Want toen in januari 2020 haar vierde langspeler verscheen, begon het coronavirus aan een stevige opmars die nogal wat roet in het eten gooide. Enfin, het verhaal is inmiddels lang en breed bekend; des te langer valt er dit jaar van haar te genieten, met een fenomenale Lowlands-show als ultiem hoogtepunt. In het Bloemendaalse openluchttheater speelt ze vanavond samen met haar band en danseressen haar allerlaatste buitenshow van deze tour. En dat wordt er - wederom - eentje voor in de boeken.

Niet alleen is Bitterzoet namelijk een van de allerbeste Nederlandstalige albums van de afgelopen twee decennia, Eefje’s liveshow is ook haast onovertroffen. Het is een hypnotiserende trip van epische proporties, een productie die schreeuwt dat er over iedere seconde uitvoerig is nagedacht. Neem nu die twee spotlights aan weerszijden van de zangeres, die op het ritme van een aantal liedjes om en om aanspringen. Er staat een dynamisch stroboscoop-effect, waar je urenlang naar kunt kijken. Of de tot in de puntjes perfect uitgevoerde dansjes met haar twee danseressen (en achtergrondzangeressen), die een betoverende werking hebben. Het is bij vlagen letterlijk adembenemend.

Muzikaal is het, zoals inmiddels wel bekend, ook tiptop in orde. De stuwende werking van de elektronica wordt niet geschuwd en functioneert regelmatig als perfecte overgang tussen twee liedjes, terwijl de lichtshow ondertussen de rest doet. Het ene moment wordt Eefje uitgelicht als een spook, het andere moment knallen de rode lampen tegen het decor alsof het keurige openluchttheater plots is omgedoopt tot een dampende club. Het is dan ook geen verrassing dat ze volgende maand een show in de iconische Berlijnse club Berghain speelt.

Eefje en haar zangeressen zijn uitstekend op elkaar afgestemd, en afgezien van een schoonheidsfoutje hier en daar, valt het haast niet op dat Aysha de Groot door een verdraaide knie afwezig is en vervangen wordt door haar back-up. Alles gaat vrijwel synchroon, en de combinatie van de betoverende toetsen van Annelie de Vries en het perfecte ritme van Klaas de Somer is de kerst op de toch al zo smaakvolle taart.

We blijven vanavond achter met een dubbel gevoel. Enerzijds compleet betoverd en anderzijds een beetje weemoedig. Want: what’s next? En wat nou als we deze show nooit meer kunnen zien? We vertrouwen er maar blind op dat Eefje weer een volgend meesterplan klaar heeft liggen.

 

TWO AND A HALF GIRL - 24/09 - EKKOTwo And A Half Girl presenteerde hun nieuwste album in EKKO en Podiuminfo...

PARKWAY DRIVE - 23/09 - AFAS LIVE Parkway Drive is al jaren een van de meest succesvolle bands in de metalcore...