VERSLAG: George Thorogood & The Destroyers - 20/07 - Tivoli Vredenburg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

George Thorogood & The Destroyers

Welcome To The Wednesday Night Rock Party! roept George Thorogood een paar minuten nadat hij enthousiast is begonnen aan zijn rock ‘n roll feest. Laat het maar over aan Thorogood en zijn vaste band The Destroyers om een lamme, zomerse woensdagavond tot leven te brengen. Gentleman, Start The Engines!.

Eerst warmen de Nederlandse mannen van de Juke Joints Tivoli Vredenburg op. Dat doen ze met hetzelfde passie en lol als later Thorogood. Enthousiaste, swingende liedjes met als hoogtepunt een aanstekelijke ‘So Long, Baby Goodbye’. Inclusief cajun accordeon. De boogierock staat als een huis.

George Thorogood balanceert altijd vakkundig op de grens tussen de rol van rock ’n roll komiek en levende legende. In totaal heeft hij met ‘Bad To The Bone’ één hit gehad, maar de fans kennen klassiekers als ‘I Drink Alone’ en ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’ net zo goed.

Thorogood verpakt zijn degelijke bluesrock in een nooit vervelende show. In 2013 speelde Thorogood voor het laatst in Nederland. De grappen zijn nog exact hetzelfde als die avond, maar verveelt desondanks nog niet. In tegendeel. Dit is inmiddels ook wat je van hem verwacht.

Vanaf het swingende ‘Rock Party’ staat het optreden als een huis. Buddy Leach speelt fantastisch saxofoon. Continu jengelend op de achtergrond. Soms met een korte, pittige solo. Het sluit daarna mooi aan op het Bo Diddley drum ritme van ‘Who Do You Love?’. Na een paar minuten rocken begint Buddy zachtjes in te vallen in het couplet om na een dierlijke Brrrrr uithaal van George Thorogood over te gaan op een solo.

Thorogood is met zijn 72 niet meer de jongste, maar dat hoor je alleen in de stem. Hij heeft nog energie voor tien. En rock ‘n rolt en swingt er voortreffelijk op los. Na een paar minuten vliegt de zonnebril al over het podium, eert Thorogood respectvol zijn boxen met een stevige reverb en Thorogood eindigt bezweet de avond zonder bandana. Een dankbare zestiger mag naar huis met bezwete handdoek.

Het knappe van de show is dat het persiflage van een rockster geen moment in de weg staat van een goed optreden. George Thorogood is een fantastische slidegitarist. Dat horen we. The Destroyers spelen op de seconde precies. Zo zwingen en rocken de vijf heren vandaag heerlijk een zomerse woensdagavond weg.

 

ST. PAUL & THE BROKEN BONES - 22/07 - ZUIDERPARKTHEATERSt. Paul & The Broken Bones is een wervelende retro-soulband uit de Verenigde...

PHOEBE BRIDGERS - 20/07 - AFAS LIVE “Oh, ah-ah-ah-ah!” Het is het lolletje waarmee Phoebe Bridgers iedere show...