VERSLAG: The Eagles - 17/06 - Gelredome

Podiuminfo was aanwezig bij Eagles in Gelredome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 6 foto's.

Bekijk de The Eagles - 17/06 - Gelredome foto's

VERSLAG: Marleen de Roo  

the Eagles - 17/06 - Gelredome

Bijna 50 jaar geleden stonden de mannen van the Eagles voor het eerst in Nederland. Ons land was er vroeg bij, vertelt oprichter Don Henley. Ze spelen vanavond ter ere van hun 50-jarig jubileum in GelreDome Arnhem. In een bloedhete zaal, maar dat zijn de mannen uit Californië gewend.

Van de 4 oorspronkelijke leden, staat alleen Don nog op het podium. Gitarist Joe Walsh en bassist Timothy B. Schmit zijn al sinds de jaren ‘70 verbonden aan the Eagles en voelen vertrouwd als bandlid. De 4e plek is voor bekende country singer-songwriter Vince Gill, die in 2017 het stokje overnam van Glenn Frey. Hij overleed in 2016 aan de gevolgen van reuma en een longontsteking. Heel bijzonder als halverwege de avond ook zijn zoon Deacon Frey op het podium verschijnt om mee te spelen. Hij heeft een paar jaar de plek van zijn vader gevuld, maar nam onlangs afscheid van the Eagles.

50 jaar – met af en toe een break – levert een lange lijst aan albums en singles op. Vanavond spelen ze een aantal bekende songs zoals ‘Take it Easy’, ‘New Kid in Town’ en ‘One of These Nights’. De huidige samenstelling werkt goed. De stemmen van Don, Joe, Timothy en Glenn maken een prachtig geheel. De leeftijd heeft weinig gedaan aan de kwaliteit van het spel en zang. Loepzuiver.

Het bijzondere geluid van Joe Walsh is zeker een hoogtepunt vanavond. Helemaal als hij het publiek vraagt om een deel mee te zingen en bedankt ze uitgebreid als ze dat ook daadwerkelijk doen.

Maar niet de hele set is even spannend. Tijdens het door de band genoemde ‘mellow’ deel van de set, met onder andere ‘Best of My Love’, hebben de bezoekers meer aandacht voor elkaar en de barretjes in de zaal dan voor de Amerikanen op het podium. Hoewel goed uitgevoerd, zijn dit soort ballades minder geschikt voor in grote stadia.

Dat is wel anders als tijdens de toegift 'Hotel California' wordt ingezet. De band heeft het publiek gevraagd om het concert niet te fotograferen of filmen. Dat gaat goed, maar de grootste hit van the Eagles in ons land, moet vandaag vastgelegd wordt. En eerlijk is eerlijk. Het klinkt vandaag in 2022 nog net zo goed als vroeger op plaat.

Nee, je kunt zeggen wat je wilt, maar behalve grijze haren en misshcien hier en daar een kunstgebit, staan vandaag in Arnhem nog steeds echte muzikanten op het podium. Niet vreemd dat na 50 jaar nog met gemak een stadion uitverkopen.

FOTOGRAFIE: Eva Bakker  

Eagles foto The Eagles - 17/06 - Gelredome Eagles foto The Eagles - 17/06 - Gelredome Eagles foto The Eagles - 17/06 - Gelredome Eagles foto The Eagles - 17/06 - Gelredome Eagles foto The Eagles - 17/06 - Gelredome Eagles foto The Eagles - 17/06 - Gelredome
 
 

REMI WOLF - 21/06 - MAASSILORemi Wolf weet er een feestje van te maken met hits als 'Photo ID' en 'Disco...

TOM ODELL - 15/06 - 013, TILBURG Tom Odell stond in 013 voor een volle zaal, die ook muisstil konden zijn...