VERSLAG: Nathaniel Rateliff - 31/05 - Tivoli Vredenburg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Nathaniel Rateliff

Ook voor podiumbeest Nathaniel Rateliff zal het een verademing zijn dat de COVID-19 crisis weer voorbij is. Met vaste achtergrondband The Night Sweats staat de energieke frontman altijd garant voor een rhythm & blues feest. Een feest waar hij zelf nog de meeste plezier in lijkt te vinden.

Toch onderstreept Rateliff ook hoeveel er kan gebeuren in iets meer dan twee jaar. 14 februari 2020 kwam hij met een intiem soloalbum. Op And It’s Still Alright verwerkte de zanger zijn scheiding en het onverwacht overlijden van goede vriend Richard Swift. Op 22 april van datzelfde jaar zou hij met een akoestisch optreden in de grote zaal van Tivoli Vredenburg staan.

Een aantal verschuiven later staat hij met zijn vaste vriendengroep van The Night Sweats in de Ronda voor een ouderwets feestje. Een nieuw album op zak, waarbij Rateliff het met zijn muzikale vrienden zoekt in een optimistische blik op de toekomst.

Geen intiem optreden dus. Het explosieve gezelschap speelt de coronablues weg. Rateliff laat wederom horen entertainment van de bovenste plank te leveren. The Night Sweats spelen hartstikke strak. En worden ondersteund door net zo’n strakke lichtshow. De soul van Stax records galmt met de dikke blazers en jankend orgel door elk liedje. Rateliff imponeert aan het begin gelijk met een stevige gitaarsolo.

Alsof er nooit corona is geweest wordt het dicht opgepakte publiek steeds losser en pakt de band de zaal in. De mooiste momenten vallen wanneer Rateliff in zijn zwarte pak als een priester over het podium danst. “Wasting Time” is zo’n nummer dat eruit springt. De Night Sweats geven het hernieuwde energie door country en soul met elkaar te mixen. Dichter bij The Band zal geen nieuw gezelschap snel komen. Nieuw nummer ‘The Future’ doet het nog eens dunnetjes over. Geïnspireerd door het presidentschap van Donald Trump mixt het de steelgitaar met de krachtige gospel huil van Nathaniel Rateliff.

En het publiek gelooft en volgt Rateliff bij elk woord dat hij zingt. Of het nu verstaanbaar is of dat het wegvalt in het harde, zuidelijke accent van Rateliff deert niemand. Utrecht wil vanavond een feestje en dat wordt gedragen door de instrumentale vrienden.

 

JC STEWART - 02/06 - MELKWEGMet hits als Break My Heart en I Need You To Hate Me wist JC Stewart er...

MACY GRAY - 29/05 - PARADISO Amerikaanse soul- en r&b-zangeres Macy Gray was met drie maal scheepsrecht in...