VERSLAG: Tool - 19/05 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Tool in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

Bekijk de Tool - 19/05 - Ziggo Dome foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Tool - 19/05 - Ziggo Dome

Net als in 2019 verkoopt Tool binnen no-time de Ziggo Dome uit. Vergeleken met drie jaar geleden blijkt er wel flink wat veranderd. Toen werd na een lange afwezigheid 10.000 Days eindelijk aan het publiek voorgesteld en speelde Tool de eerste voorproefjes van Fear Inoculum. Nu is het dit album dat centraal staat. Vergeleken met drie jaar geleden moesten fans van Tool behoorlijk hogere ticketprijzen afrekenen. Misschien omdat op de vloer van de Ziggo Dome dit keer stoelen zijn neergezet. Niet dat deze zetels veel gebruikt worden, wanneer Tool begint te spelen worden ze alleen gebruikt door een paar kids die hierdoor een veel beter uitzicht hebben. Wat niet is veranderd is dat Tool niks moet hebben van mobiele telefoons. De Ziggo Dome hangt vol waarschuwingen dat foto's maken uit den boze is en dat je bij overtreding zonder pardon de zaal wordt uitgezet.

Het vergt zelfbeheersing om de telefoon vanavond op zak te houden, want het podium en de lichtshow zien er fantastisch uit. De eerste drie nummers speelt de band achter een halfdoorzichtig doek waarop typische Tool-visuals geprojecteerd worden. Achter en naast de band zijn ook gigantische schermen gehangen. Zo onstaaat er een 3d-effect waarbij bandleden in hun eigen visuals staan.

In eerste instantie vindt Tool-zanger Maynard het Amsterdamse publiek veel te tam 'you sound like a grandma hailing a cab', maar na hoogtepunt van de avond 'Pushit', 'Pneuma' waarbij op de climaxen overweldigende lavastromen getoond worden en het uitgesponnen 'The Grudge' waarbij de stem van Maynard door merg en been gaat, is het publiek echt wel los.

Tool gaat de rest van de set wat vrijer met hun eigen materiaal om dan de vorige tournee waarbij elke noot van het album ook live gespeeld werd. Het is jammer dat er in de setlist geen ruimte is voor publiekslievelingen 'Schism', 'Stinkfist' en 'Lateralus'. Maar er is niemand in het hondstrouwe Tool-publiek die ontevreden naar huis gaat. Een avond Tool blijft een totaalervaring van een unieke band. Met hun verzameling ritmes in alle maatsoorten, uitgesponnen nummers met epische riffs, overweldigende visuals en die stem van Maynard zijn daarvoor alle ingredienten vanavond weer ruim aanwezig.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

12
Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome Tool foto Tool - 19/05 - Ziggo Dome
 
12
 

VIVE LA FETE - 19/05 - EFFENAARVive la Fete weet een bonte mix van Dance liefhebbers te trekken. Dames in...

PET SHOP BOYS - 18/05 - AFAS LIVE Pet Shop Boys deden de AFAS Live aan met hun Dreamworld - The Greatest Hits...