VERSLAG: SYML 05/05 Zonnehuis

Podiuminfo was aanwezig bij SYML in Het Zonnehuis voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 3 foto's.

Bekijk de SYML 05/05 Zonnehuis foto's

VERSLAG: Thomas Spiekerman  

SYML 05/05 Zonnehuis

Eerder speelde de Amerikaanse artiest Brian Fennell alias SYML onder ander op het 7 Layers Festival en Best Kept Secret (editie 2018) dus een introductie is voor de doorgewinterde festivalbezoeker bijna niet nodig. Toch is een clubshow zoveel jaren later wezenlijk anders en blijft de zanger zich ontwikkelen. Dat bleek ook deze avond.

Voor hij de planken van het nostalgisch ogende podium van het Zonnehuis in Amsterdam betreedt is het de beurt aan de sympathieke Matt Emery. Deze zit, gehuld in Ajax-shirt, qua klankkleuren in hetzelfde palet als de hoofdact maar kiest grotendeels voor een net weer andere dromerige, instrumentale aanpak die verrassend goed werkt en niet verveelt. Filmmuziek vanuit persoonlijke anekdotes over bijvoorbeeld jarenlange vriendschap en bioscoopbezoek. Beter kan bijna niet in deze zaal.

SYML bracht vorig jaar een werkelijk schitterend intens live album uit genaam Sacred Spaces. Ook vanavond in Amsterdam klinken Dim, Mr. Sandman, Fear Of The Water en The War weer fantastisch. Maar in plaats van solo heeft hij achter zich twee topmuzikanten die afwisselend dan wel gezamenlijk viool of allerhande blaasinstrumenten en toetsen bespelen. Dit leidt tot een wonderlijke synergie met soms een jazzy inslag via de saxofoon en dan weer een klassieke overtoon met dubbel vioolspel.

Hoewel er ook wat songs tussen zitten die niet tot op het bot raken en wat meer poppy en vrolijk de set wat luchtigheid bieden is het gloednieuwe nummer You And I een pareltje, dat het respectvolle stille publiek a capella ten gehore krijgt. Tussen de nummers door geen belegen bindteksten of flauwe oneliners, maar SYML maakt er een heuse Q&A van met vragen uit het publiek. Ook een toegift is feitelijk maar onzin en de artiest maakt gewoon de show in 1 keer af zonder toneelstukjes.

Dit is ook wel tekenend voor deze artiest die zich niet te veel aan conventies houdt en veelal op gevoel mooie songs maakt die hun weg naar het publiek steeds meer vinden. Nog altijd is Where's My Love met afstand het populairste nummer en een waardige afsluiter van een avond die naast de nodige dramatiek en pathos ook steeds meer slimme opbeurende popsongs aan de zaal meegeeft. Heel goed dat SYML zo altijd buiten de hokjes als 'zielige liedjes muzikant' blijft en zich vernieuwt ook door de dynamiek met de muzikanten om hem heen.

Vanavond speelt SYML opnieuw in het Zonnehuis.

FOTOGRAFIE: Iris Neline Kuit  

SYML foto SYML 05/05 Zonnehuis SYML foto SYML 05/05 Zonnehuis SYML foto SYML 05/05 Zonnehuis
 
 

LOW - 05/05 - PARADISOLow speelden bijna twee uur tussen licht en schaduw voor een Paradiso dat vol...

A-HA - 04/05 - AFAS LIVE A-HA trad zo´n 1,5 jaar later dan gepland aan in de AFAS Live. Wij waren bij...