VERSLAG: Placebo - 28/3 - Melkweg

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Placebo - 28/3 - Melkweg

De hoogtijdagen van Placebo liggen voor het gevoel alweer even achter ons. Eind jaren negentig was de band onder leiding van Brian Molko hoogtepunt van ieder zichzelf respecterend festival. Deze zegetocht duurde voort tot diep in de jaren 2000. Maar het afgelopen decenium leek de sleet er een beetje op te komen. Het laatste album van alweer negen jaar geleden, werd lauw ontvangen en de band leek voorbestemd voor alleen nog greatest hits sets. Maar nu is daar 'Never Let Go' een nieuw album dat wordt ontvangen als de wedergeboorte van Placebo.

Ter ere van dit nieuwe album worden er een vijftal intieme album release shows gegeven. Parijs en Berlijn waren vorige week aan de beurt. Vanavond geeft de band een concert in de OZ van de Melkweg. Een veel te kleine zaal voor zo'n grote naam natuurlijk. Eind november komt Placebo terug voor een concert in de Ziggo Dome. Fans die vanavond aanwezig zijn, maakten kans op tickets door het nieuwe album te bestellen. Ook radiozender KINK mocht flink wat prijswinnaars op de gastenlijst zetten. Kink-baas Michiel Veenstra draait dan ook de platen voorafgaand aan het concert.

Placebo is al een aantal jaar eigenlijk een duo, bestaande uit Brian Molko en bassist/gitarist Stefan Olsdal. Live wordt de band aangevuld met een aantal sessie-muzikanten. Vanaf het eerste nummer werpt Placebo hiermee in de Melkweg een imposante geluidsmuur op waar de karakteristieke snerpende stem van Brian Molko als vanouds tegenaan leunt. De band straalt zelfvertrouwen en energie uit. Misschien logisch in zo'n kleine zaal, maar je zou geen moment zeggen dat zowel Brian (zwarte kleding, snorretje en zonnebril) als Stefan (afgetraind in een zwart gilet) alweer de 50 naderen.

Het is een prima keuze om Placebo-hits uit het verleden over te slaan. Met een aantal prima nieuwe nummers als 'Beautiful James', 'Hugz' en een ziedende industrial-versie van 'Fix Yourself' is er meer dan genoeg te genieten. Enige minpunt is dat de band geen moment contact zoekt met hun trouwe fans. Afstandelijk en soms akelig perfect wordt de set afgedraaid. Juist in zo'n kleine zaal zou de drempel voor contact met het publiek laag moeten zijn. Maar Placebo laat vanavond zeker zien met hun nieuwe werk er weer flink wat jaren tegenaan te kunnen. Om te beginnen op Werchter Boutique van de zomer en dan in oktober in de Ziggo Dome.

 

HOOVERPHONIC WITH ORCHESTRA - 29/03 - TIVOLIVREDENBURGHooverphonic stond in de grote zaal van TivoliVredenburg met Geike Arnaert...

HANS ZIMMER - 27/03 - ZIGGO DOME Vanwege de pandemie was vorig jaar de show van Hans Zimmer uitgesteld. Een...