VERSLAG: Stormzy - 22/02 - AFAS Live

Podiuminfo was aanwezig bij Stormzy in AFAS Live voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

Bekijk de Stormzy - 22/02 - AFAS Live foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Stormzy

Vorig jaar was Stormzy de eerste donkere Britse act die Glastonbury mocht afsluiten. Dat deed de rapper met een fantastische show en sindsdien mag hij zich de koning van de Grime noemen. Ruim driekwart jaar later volgt een uitgebreide Europese tournee waarbij Stormzy het Europese vasteland net zo hard omver blaast.

De rapper brengt zijn optreden terug naar de kern van de hiphop; een DJ en een rapper. In principe is Stormzy de enige met microfoon, maar zo nu en dan valt de DJ ook te horen. Daaromheen staan enkele grote videoschermen en felle lampen. Het is een perfecte mix aan ingrediënten voor de knallende liedjes van Stormzy. Als een razende vliegen de Britse grime raps in het rond op liedjes als ‘Wiley Flow’ en ‘Big For Your Boots’. Binnen tien minuten is de eerste mosh-pit een feit.

Stormzy brengt de liedjes met een enorme focus. Dat maakt dat de stevige beats nog harder binnen komen. Als een machinegeweer vuurt hij zijn teksten op de zaal af. De verblindende lichten maken het nog meer indringend. Hoogtepunt is daarin ‘First Things First’. Met een schijnwerper gericht op Stormzy lijkt hij een gevangene die probeert te ontsnappen, zowel aan de sturende reflexen van een samenleving als aan zijn eigen gedachten. De teksten van het liedje vliegen mee op het scherm. Op een dreigende manier, met een helder geschetste context van de gang-lifestyle rapt hij over zijn depressie. De kalme beat maakt het des te indringender.

Het is een persoonlijk optreden. Een kleine verontschuldiging gaat vooraf aan de meer pop georiënteerde liedjes die Stormzy dicht bij zijn hart liggen. Het zijn inderdaad niet de beste momenten. Het is hem vergeven; dit drietal liedjes vormen een klein moment waarop Stormzy zich minder onderscheid dan van zijn meeste collega’s. Gelukkig kommen de echte hits, inclusief Ed Sheeran van tape, wel goed tot hun recht.

De 6.000 bezoekers in de AFAS Live zijn een stuk kleinere groep dan er in Glastonbury voor Stormzy stond. De rapper is echter zichtbaar blij met de uitverkochte zaal. Stormzy geeft een show van hoog niveau en pakt met de rauwe energie, scherpe raps en een nietsontziend enthousiasme iedereen in. Stormzy is het beste dat de Britse hiphop op dit moment te bieden heeft.

FOTOGRAFIE: Eva Ruiten  

Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live  foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live Stormzy foto Stormzy - 22/02 - AFAS Live
 
 

PVRIS - 22/02 - MELKWEGPVRIS was weer terug op Nederlandse bodem en stond in een stijf uitverkochte...

MAAN - 21/02 - PODIUM VICTORIE Het eerste volledige album is een feit en dus alle reden voor een clubtour,...