VERSLAG: The Murder Capital - 08/02 - Melkweg

VERSLAG: Juliën L Ortye  

The Murder Capital

Eens in de zoveel tijd is het weer raak: haast vanuit het niets rolt er een band de bekendheid in en voor je überhaupt de kans hebt gehad een debuutsingle- of album te luisteren, zijn ze al door ieder medium de hemel in geprezen. The Murder Capital ís zo’n band, maar zelden was het zó terecht als bij hen.

De zegetocht begon een ruim jaar geleden op Eurosonic, op London Calling bliezen ze iedereen die zich in de zaal wist te proppen volledig weg en op 3V12’s Song van het Jaar, een paar weken later, ontpopte zanger James McGovern zich tot ster van de avond dankzij een enorme sprong het publiek in. Dat doet-ie vanavond, in een stijf uitverkochte Oude Zaal van de Melkweg óók, maar wat daaraan voorafgaat is nog veel indrukwekkender.

We hebben net het briljante Slowdance-tweeluik voorgeschoteld gekregen, zijn compleet murw gebeukt in een van de vele pitten die deze avond volledig natuurlijk ontstaan, als McGovern over het publiek uitkijkt. Hij kijkt ze niet aan, maar er volledig overheen, als een Romeinse keizer die op het punt staat over het lot van de gladiatoren te beslissen. ‘Alsof-ie je kop eraf wil bijten’, horen we iemand in het publiek zeggen. Een treffende omschrijving.

Het is een van de factoren die een show van The Murder Capital zo bijzonder maakt: het continue, unheimische gevoel dat je een optreden lang bekruipt. Dat komt deels door de blikken van de zanger, maar ook door hoe het überhaupt voortdurend schuurt. De spanning die in de zaal én op het podium hangt, is soms ondraaglijk. De uitbarstingen, zoals in ‘Don’t Cling To Life’ and ‘More Is Less’ (nota bene de opener!) zijn daardoor extra heftig, maar de intensiteit van nummers als ‘On Twisted Ground’, dat McGovern met zoveel bezieling zingt dat de tranen haast in je ogen springen, is dat óók.

Daardoor wordt het een grote emotionele rollercoaster, maar wel een waarvan je als publiek maar wat graag onderdeel wil uitmaken. Het is tenslotte geweldig om na de pijn, de woede te voelen – en die gelijk massaal te kunnen uiten in een circle pit. The Murder Capital snapt dat maar al te goed, dus die setlist is heus niet uit de lucht komen vallen. Ja, alle heiligverklaringen en engelengezang rondom deze band zijn niet meer dan terecht, want na vanavond vraag je je vooral één ding af: wie gaat hier dit jaar in godsnaam nog overheen?

 

SABATON - 09/02 - AFAS LIVEVuurwerk in AFAS Live tijdens de uitverkochte show van deze Zweedse...

BOY & BEAR - 07/02 - DOORNROOSJE De band Boy & Bear is opgericht door Dave Hosking in 2009. In zeer korte tijd...