VERSLAG: Caravan Palace - 15/02 - Melkweg

VERSLAG: Marije van Haarlem  

Caravan Palace - Melkweg

Een clubje getalenteerde muzikanten die héél erg houden van jaren ’20 jazz & swing en daar een moddervette laag moderne electro overheen gooien. Het is Caravan Palace in de kortst mogelijke omschrijving. “Van Django Reinhardt tot Daft Punk, een mix van klassieke jazz tot stevige house en elektro beats.”

Een contrabasisst, trompettist, violist, saxofonist en zangeres dansen de Charleston terwijl ze de meest vrolijke upbeat muziek produceren. Het collectief is de grootste liefdesverklaring naar het muziekgenre electroswing, dat hele hordes fans aantrekt in jazzy outfits.

De Franse band brak door bij het grote publiek met ‘Lone Digger’ en stond vanaf dat punt bekend om zijn unieke combinatie van klassiek jaren ‘20 swing met moderne electro beats. Eerder trokken ze al de de aandacht op diverse festivals met hun unieke sound. We ontdekken vanavond dat Caravan Palace met het nieuwe album ‘Chronologic’ blijft verrassen met wat het in zijn mars heeft.

Een feestje bouwen zoals La Pegatina of de Franse band Babylon Circus dat doet op de festivals, dat kennen we wel. Caravan Palace heeft echter over de jaren zijn stage performance tot in de puntjes geperfectioneerd, wat niet alleen resulteert in een springende menigte maar ook een live-show die een lust voor het oog is. Elk nummer krijgt bijpassende visuals van de herkenbare <|°_°|> (robot) en de swingende moves van alle bandleden.

Vanaf de eerste minuut wordt duidelijk dat de volledige band er zin in heeft en houdt tot aan de laatste noot het tempo er in. Als een geoliede machine knallen 'Comics', 'Wonderland' en 'Midnight' voorbij van de meest succesvolle plaat die ze ooit maakten. Klassiekers 'Suzy' en 'Jolie Coquine' doen een greep terug naar de vroege jaren van de band, toen vooral de uptempo electro swing nog de boventoon voerde.

De absolute verrassing van de set blijkt echter al het materiaal van de nieuwe plaat. Frontzangeres Colotis ruilt tijdelijk haar plekje in tijdens de track April, dat zo bomvol genres staat dat er geen pijl meer op te trekken is. Een van de absolute hoogtepunten in de set.

Met Colotis terug op het podium is het plaatje echter weer compleet en kan het feest verder van de grond met een absolute killing streak; een heuze dance-off met de bandleden tijdens het vrolijke Rock It For Me, een remix van monsterhit Lone Digger en de kneiterharde beats van About You en Supersonics blazen een frisse wind door de wereld van electronica.

Zelden spatte er zoveel plezier van een podium af, van de toetsenist met zijn soepele voetenwerk tot de blije jazzy trompettist en saxofonist met synchrone dansmoves. Frontzangeres Colotis rekt alle moves uit de kast en doet even voor hoe het moet. Geen ziel die nog kon stilstaan in de uitverkochte Melkweg, tot de springers op het balkon.

Caravan Palace is meer dan een feestbandje; het zijn bizar getalenteerde muzikanten die eigenhandig een heel eigen genre uitvinden. Caravan Palace zit op een absoluut hoogtepunt en staat klaar om de festivals helemaal plat te spelen.

 

SLEATER-KINNEY - 19/02 - PARADISOSleater Kinney kwam met nieuw werk naar Paradiso en Podiuminfo was er voor...

THIJS BOONTJES DANS- EN SHOWORKEST - 14/02 - PARADISO Op Valentijnsdag bracht Thijs Boontjes met zijn voltallige Dans- en...