VERSLAG: Young M.A - Tolhuistuin

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Young M.A

In de door mannen gedomineerde hiphop is Young M.A een aangename verfrissing. Als New Yorkse heeft ze de rauwe vertelstijl van collega rappers uit de oostkust, maar vanuit haar identiteit als vrouw bekijkt ze de wereld door een andere blik.

Dat resulteert in goede muziek. In 2016 met partysong “OOOUUU”, maar ook daarna bleef een constante stroom muziek komen. Vorig jaar verscheen haar debuutalbum en begin dit jaar was Young M.A de eerste gastartiest op de nieuwe cd van Eminem.

Dit populariteit vertaalt zich door in de tweede clubshow in Nederland. Young M.A kreeg een upgrade vanuit de Bitterzoet naar de grotere Tolhuistuin. Alle ingrediënten zijn daar aanwezig voor een succesvolle hiphop avond. Twee rappers uit haar crew warmen de boel op, de zaal staat al snel blauw van de rook en de DJ draait hitjes. Dat past perfect in de snel hete bunker die de Tolhuistuin is.

De eerste paar minuten van Young M.A maken dan ook indruk. Kalmpjes rapt de dame over een rauwe beat en het enthousiasme van de bezoekers emotioneert Young M.A. Verschillende stukken worden woordelijk meegerapt. Al snel valt de eerste referentie naar same sex en op dat moment lijkt Young M.A wat kracht bij te zetten; een krachtige dame met een missie! Mooi om te zien.

Dit houdt ze een aantal minuten vol en dan zakt het optreden in. De kale beats maken plaats voor beats met vocale ondersteuning. ‘Nnan’ is een steengoed liedje, zelfs als het geplaybackt wordt. Maar die nepheid halt toch de eerdere zorgvuldig geplaatste angel uit het optreden. Dat stapelt zich op. Er wordt geouwehoerd met het publiek en een twerking wedstrijd maakt dat Young M.A aan het einde niet veel meer is dan een middelmatige rapper uit Amerika. Dat knaller ‘OOOUUU’ de boel nog doet opleven deert dan al niet meer. Dat is zonde, want Young M.A laat vanavond ook zien dat ze zonder deze clichématige ongein een verrassende hiphop act is.

 

THE MAINE PRESENTS THE MIRROR - 05/02 - KAVKA7 albums hebben de mannen van The Maine uitgebracht en met hun nieuwste...

ARES - 02/02 - MELKWEG Ares stond met twee compleet uitverkochte shows in de Melkweg en zong hier...