VERSLAG: Gaahls Wyrd / GosT / Mayhem - 01/11 - Gebr. De Nobel

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Gaahls Wyrd / GosT / Mayhem - 01/11 - Gebr. De Nobel

Vanavond staat er een flinke pot old school Noorse Black metal klaar om een uitverkochte zaal in Leiden het weekend in te knallen. Het podium van Gebr. De Nobel krijgt ware legendes over de vloer. Dat wordt gegarandeerd smullen geblazen.

De avond wordt geopend door GosT, een solo project welke naast de producer/zanger op het podium wordt vergezeld door een bassist. GosT blijkt een knetterharde opener die meteen de oren doen suizen. Helaas is er weinig live aan het optreden. Er wordt veel van tape gehaald. Het hokje waar de band het beste in past is synthwave. Echter komen er veel blackmetal en ook disco invloeden voorbij. Dit zorgt voor wat verdwaasde blikken in het publiek. GosT is duidelijk een vreemde eend in de bijt, maar toch is de sound een prima sfeerzetter en is het optreden enigszins vermakelijk te noemen.

Het optreden van Gaahl’s WYRD overtreft echter alle verwachtingen. Legendarisch geworden onder de vlag van de blackmetal-grootheid Gorgoroth leidt frontman Gaahl nu zijn eigen formatie, en hoe. Met een muzikaal ijzersterke band achter zich brengt de band een setlist van nummers van Trelldom (Gaahl’s eerste band), Gorgoroth en het debuutalbum van Gaahl’s WYRD. Met name het sterkte ‘Carving The Voices’ van deze laatstgenoemde gaat door merg en been. De hele set is een heerlijke opzwepende muur van pikzwarte metal. Met ‘Through Past and Past’, een thrashmetal uitstapje, wordt dit kort onderbroken. ‘Exit – Through The Carved Stones’, een Gorgoroth klassieker, zorgt vervolgens voor een perfecte manier om de set af te sluiten. Gedurende het optreden spreekt Gaahl nauwelijks met het publiek. Tergend langzaam beweegt hij zichzelf over het podium. Dit maakt het plaatje van de band wel compleet. Geen onnodige verhalen tussendoor. De nummers worden gespeeld en de sfeer wordt maximaal donker behouden. Geweldig optreden.

Wanneer de kerkverbrandingen uit de Noorse black metal scene in het begin van de jaren ’90 ter sprake komen, komt er te allen tijde een band naar boven. Oude bandleden uit Mayhem maken dikwijls deel uit de bizarre verhalen die de ronde doen. Sommige hoofrolspelers kunnen de verhalen echter niet meer navertellen. Het debuutalbum van de band is, ondanks het muzikaal gezien vrij rechttoe rechtaan is, nog steeds een van de meest belangrijke albums binnen dit genre. Het is echter daarna dat de band steeds intelligentere muziek is gaan maken. Daar is het laatste album Daemon een bewijs van. Ook live wordt dit vanavond bevestigd. Al is de opening nog niet heel overtuigend. Daar helpt het matig afgestelde geluid niet aan mee. ‘Falsified and Hated’ is, vers van de laatste plaat, het openingsnummer. De basgitaar van origineel bandlid Necrobutcher kraakt zo hard door de rest heen, dat hier moeilijk doorheen te luisteren valt. Dit wordt na 2 nummers gelukkig opgelost. Het vervolg van de avond is heel fijn. Nieuw en oud materiaal wisselt elkaar af en hieruit blijkt toch het oude werk nog altijd favoriet te zijn bij het publiek, met als hoogtepunt ‘Freezing Moon’. Richting het einde van de set komen ook de nummers ‘Chainsaw Gutsfuck’ en ‘Deathcrush’ nog voorbij. Het album Deathcrush heeft over de jaren heen tevens een aardige cultstatus verkregen. Eerlijk is eerlijk, los van alle verhalen en negativiteit die rondom Mayhem zijn ontstaan over de jaren heen, is de band muzikaal gezien beter dan ooit tevoren.

Gaahl’s WYRD en Mayhem blijken vanavond een dodelijke combinatie. Wat een geweld, wat een passie en wat een perfecte manier om je vrijdagavond te vullen. Deze was niet voor niets uitverkocht. Puur genieten.

 

SHEILA E. - 02/11 - GEBR. DE NOBELOp zaterdag 2 november speelde Sheila E met haar band in Gebr. de Nobel in...

SOFI TUKKER - 26/11 - PARADISO Een zonnig feest in Paradiso, terwijl buiten de herfst regeert. Wij waren...