VERSLAG: Radical Face - 22/11 - Paradiso

VERSLAG: Michiel van den Dorpel  

Ben Cooper brengt na drie jaar oud en nieuw werk naar Amsterdam

Vanavond vind het concert plaats van Radical Face. Radical wie ?! Hij is misschien wel de meest onbekende artiest met een lied dat honderdeenentwintig miljoen keer gestreamed is op Spotify. Ja, ‘Welcome home son’ is de magnum opus van singer-songwriter Ben Cooper. Met dank aan het bedrijf ‘Nikon’ dat het gebruikte voor een wereldwijde reclamecampagne. Radical Face is feitelijk geen band, maar één van meerdere projecten van Cooper. Hij was op jonge leeftijd al creatief, en bezig met tekenen, schrijven, filmen en uiteindelijk muziek maken. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad in een gezin met negen kinderen, en een stiefvader die hem uit huis joeg toen hij uit de kast kwam. In de muzikale trilogie The Family Tree en men name het derde deel, besteed Cooper veel aandacht aan zijn lastige verleden.

Het is drie jaar geleden dat Radical Face twee dagen de Vondelkerk uitverkoopt. Deze keer is Paradiso de locatie die Cooper met zijn band aandoet. In de tussentijd heeft een nieuwe EP het licht gezien. De tracks hiervan geven helder aan waar Cooper over schrijft. Aan de ene kant over de pijn van het leven (Another evening spent in the corners of my brain where I wander off into the darkness), en aan de andere kant over hoop (Try to remind yourself that it’s probably gonna take some time, but there are better days to find). Het zal niemand verbazen dat de EP de naam Therapy heeft gekregen !

Het eerste dat opvalt bij binnenkomst is dat er stoelen staan in de zaal. Een zittend concert komt niet veel voor in de grote zaal van Paradiso. Het zal blijken dat het uitstekend past bij de troubadour die Cooper is. Even bescheiden als het applausje van het publiek, nemen de muzikanten hun plaatst op het podium in. Het lijkt alsof we even aan elkaar moeten wennen. Cooper blijkt echter een prater te zijn, een storyteller, niet zonder humor. Hij neemt ruim de tijd voordat hij inzet op ‘Names’, dat overgaat in ‘A Pound of Flesh’. Hij wordt bijgestaan door zijn band met gitaar/ukelele, drums en bas/cello. Zelf speelt Cooper de hele avond akkoestische gitaar.

Ondanks de aankondiging dat het concert in het teken zou staan van het album Ghost , brengt de band een dwarsdoorsnede van het oeuvre van Radical Face ten gehore. Het brave publiek (met uitzondering van een idioot die waarschijnlijk een verkeerd pilletje had genomen) geniet van de prachtige liedjes, maar wild wordt het niet. Uiteraard veert iedereen op bij ‘Welcome Home Son’. De herkenbare opzwepende percussie waarmee dit nummer zijn succes aan te danken heeft, is een belangrijk onderdeel van de signatuur van Coopers' muziek. Dit word nog eens bevestigd met ‘We’re on our way’, dat gebruikt werd in de trailer van de film The Perks of Being a Wallflower. Een prima afsluiter van een mooie avond.

Verslag gemaakt op: 22 november 2019
 

DANIEL BUSSER - 22/11 - PARADISODaniel Busser stond met zijn aller eerste eigen headline show in Paradiso!...

JOY CROOKES - 20/11 - PARADISO Op 20 november trad zangeres Joy Crookes op voor een uitverkochte kleine zaal...