VERSLAG: Eilen Jewell - 29/11 - Patronaat

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Eilen Jewell

Eilen Jewell is een kei van een Americana zangeres. Al sinds 2006 maakt ze mooie, pure platen gevuld met country, rock ’n roll en blues. Met de verhalende manier van zingen doet ze denken aan Lucinda Williams, maar Jewell haar stem is een stuk zuiverder. Op vrijdagavond brengt Eilen de liedjes naar Haarlem. Een gezellig gevulde zaal is erbij.

De zangeres wordt ondersteund door een band die haar duidelijk door-en-door kent. Op gitaar staat de stereotype rock ’n roll gitarist Jerry Miller. Met lang grijs haar, een snor, zonnebril en dikke cowboyhoed gaat hij heerlijk los op zijn gitaar. Regelmatig vult hij de coupletten aan met een gitaarsolo. Het ene moment Texas stijl in de sfeer van Billy F. Gibbons en een ander moment lekker loom over een klassieke countrymelodie. Dit wordt aangevuld door de goed getimed drums, waarbij de drummer Eilen aanvult met een mooie tweede stem.

Eilen Jewell zelf klinkt live net zo goed als op cd. Het verbaast in welke breedte haar oeuvre is vormgegeven, terwijl het allemaal heerlijk binnen de Americana noemer valt. Dat begint met de opening van ‘Gypsy’ waar de drums lijken geleend uit ‘Abatross’ van Fleetwood Mac en het gitaarspel van Jerry licht overheen zingt. Eilen pakt gelijk de juiste toonhoogte om haar verhaal te doen. Ook de blues past goed bij Jewell. Loretta Lynn cover ‘Deep As You Pocket’ is een mooi moment voor Jewell om te laten horen hoe groot haar bereik is. Terwijl tegelijkertijd de band aan het bluesliedje toch een aangename countryswing weet mee te geven.

Hiermee presenteert Eilen Jewell een ontzettend leuke avond uit. De muzikanten hebben er plezier in. De mix van liedjes hebben met elkaar gemeen dat alles swingt en – ondanks de soms dramatische verhalen uit de liedjes – vrolijk stemmen. Op de momenten dat er gas terug wordt gedaan weet Eilen Jewell het publiek te raken. Daarmee onderstreept de zangeres dat ze een van de beter bewaarde geheimen uit de Americana is.

Verslag gemaakt op: 29 november 2019
 

QUEENSRYCHE - 03/12 - HEDONQueensryche verrast Nederland met tweede optreden binnen een jaar. Hedon...

JUDY BLANK / PIETERNEL - 22/11 - MANIFESTO Met Nashville Now brengt Pieternel samen met vrienden Judy Blank en Lovers &...