VERSLAG: Cigarettes After Sex - 02/11 - Paradiso

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Cigarettes After Sex - 02/11 - Paradiso

Sinds hun eerste Nederlandse optreden op London Calling 2016 is Cigarettes After Sex een graag geziene gast op de Nederlandse poppodia en festivals. Vandaag en morgen mag de band het in de grote zaal van Paradiso laten zien. Beide concerten zijn al maanden uitverkocht, dus de kans is aanwezig dat de band het hierna nog groter zoekt. En dan kom je in Nederland al snel uit op een optreden in de Afas Live. Maar goed, eerst maar eens kijken hoe ze het er in Paradiso vanaf brengen.

Het voorprogramma van Cigarettes After Sex is vanavond een korte film getiteld "You’re the Only Good Thing In My Life". De film is gemaakt door de band zelf. Het blijkt een aaneenschakeling van losse zwart-wit beelden, waarbij een ballustrade die uitkijkt over de zee steeds terugkomt. De beelden worden omlijst met rustgevende, melancholische piano-muziek die soms in de verte aan Sigur Ros doet denken. Het kan Paradiso vanavond bar weinig interesseren. Op het balkon zit haast iedereen op z'n telefoon en op vloer viert men vooral dat het weekend begonnen is. Af en toe worden er teksten over het beeld geprojecteerd. Maar wat er precies bedoeld wordt met frases als 'You could be my Penthouse Pet, I know' en 'Love is always strange when it just starts' blijft gissen. Het is een gouden regel dat je voorprogramma niet beter mag zijn dan het hoofdprogramma zelf, maar op deze manier is het publiek wel erg koud als om 20:30 Cigarettes After Sex aan hun optreden begint.
Gelukkig kost het de band weinig moeite om de juiste, donkere dreampop, Cigarettes After Sex sfeer neer te zetten. Opener vanavond is het trage, zuigende 'Opera House'. De androgyne stem van Greg Gonzalez heeft Paradiso direct te pakken. De meeste nummers vanavond komen van ditzelfde debuut-album. Dat is opvallend, want de band is toch echt op tour vanwege hun nieuwe, tweede album 'Cry'. Hier worden vanavond vier nummers van gespeeld. Zanger Greg Gonzalez staat vrij ver achter op het podium. Op de normale plek van de drummer van een band, zeg maar. De drummer van Cigarettes After Sex mag rechtsvoor zitten. Alleen tijdens de instrumentale gitaarstukken loopt Gonzalez soms richting het publiek. De rest van de band houdt zich zo veel mogelijk op de achtergrond. De setting is met een beetje rook en simpel wit licht van achteren verder erg sober.

Elk nummer van Cigarettes After Sex zet diezelfde typische dromerige sfeer neer. Ergens is dit heel knap, maar aan de andere kant voelt het soms ook een beetje plastic. Gelukkig wordt er met 'K.' en 'Touch' gewerkt naar een mooie climax. Tijdens 'Apocalypse', dat hierop volgt, licht plotseling de enorme discobal van Paradiso op. Hiermee ontwaakt het publiek uit hun trance. Met een toegift van 'Heavenly' en 'Dreaming of You' wordt Paradiso vervolgens huiswaarts gezonden.

Hoewel de voorprogramma-film vanavond een valse start was, gaat er vanavond niemand ontevreden naar huis. Cigarettes After Sex was vanavond afstandelijk, maar wel steengoed. Met iets meer aandacht voor de juiste omlijsting van het concert kan de band, net als genre-genoot the XX, prima door een Afas Live.

Verslag gemaakt op: 02 november 2019
 

TRIXIE WHITLEY - 03/11 - LANTARENVENSTERDe Belgisch-Amerikaanse Trixie Whitley meerde in Rotterdam aan voor een...

SUGAR RAY & THE BLUETONES - 01/11 - HAARLEMSE BLUES... Bluesmuzikant Sugar Ray Norcia speelt al jarenlang de blues. De Grammy...