VERSLAG: RAW RAVE - 17/10 - Rijksmuseum

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

RAW RAVE - 17/10 - Rijksmuseum

In 2016 kreeg feestorganisatie Audio Obscura het briljante idee om tijdens Amsterdam Dance Event 2016 een feest te organiseren in de fietstunnel onder het Rijksmuseum. Het leverde een memorabele avond met Maceo Plex op. Een jaar later werd dit nog eens dunnetjes overgedaan met Underworld.

Nu, twee jaar later krijgen De Staat, Boys Noize en Titia de eer om onder 's lands belangrijkste museum te spelen. Kledingmerk G-Star viert op deze manier hun dertigjarig bestaan. Het is de start van een driejarige samenwerking met ADE. Aanzienlijke kans dus dat er volgend jaar een vergelijkbaar evenement georganiseerd wordt. Kaarten voor de optredens vanavond werden verloot en weggegeven via twee Amsterdamse vestigingen van G-Star. Natuurlijk zijn we benieuwd of rockband de Staat, als vreemde eend in de op het grootste dancefestival van Europa, net zo'n indruk maakt als op een festival als Lowlands.

De avond wordt geopend door de Amsterdamse dj Titia. Ze brengt een degelijke technoset met weinig uitschieters. Als opener van de avond is het logisch dat ze een dienende, opbouwende rol aaanneemt, maar iets meer climaxen waren welkom geweest. Alleen afsluiter, Born Slippy, dikke knipoog naar Underworld die twee jaar geleden op dezelfde locatie speelde, en het moment dat haar apparatuur het even laat afweten zijn memorabel.

Boys Noize kennen we in Nederland voornamelijk van zijn knallende electro-sets op de RAUW avonden van Joost van Bellen. Vanavond draait de Duitse DJ voornamelijk techno-platen. Er zit meer variatie in dan bij Titia en hij weet hierdoor het publiek ook iets beter vast te houden. Pas tegen het einde van de set wordt het wat speelser en krijgt hij de handen echt in de lucht met remixes van Seal en Moloko.

Nadat de draaitafels heel snel aan de kant zijn gereden, is het de beurt aan de Staat. Hier zijn toch de meeste mensen voor gekomen. Het is natuurlijk ook bijzonder dat een band die headliner is op Lowlands en zelf twee keer de Afas Live uitverkoopt te zien op zo'n in tunneltje. De Staat kiest vanavond nadrukkelijk voor hun uptempo, dansbare nummers. Deze hebben ze natuurlijk meer dan genoeg. Vanaf opener 'Me Time', via 'Input Source Select' naar 'I Wrote That Code', dus. Ondersteund door een prima lichtshow en schermen op alle pilaren van de fietstunnel hebben ze binnen no-time het publiek voor zich gewonnen. De Staat is niet vergeten op welk festival ze staan en brengen met Thunderdome klassieker 'I Like it Loud' en 'Ruffneck Rules da Artcore Scene' een saluut aan het dance-publiek. 'Witch Doctor' en 'Kitty Kitty' zijn bewaard als uitsmijters en missen hun effect niet. Het kost de Staat hier weinig moeite ook aan dance-publiek te laten zien dat ze een van de beste bands van Nederland zijn. We zijn benieuwd wie G-Star volgend jaar weet te strikken voor een show op ADE.

Verslag gemaakt op: 17 oktober 2019
 

NAVARONE - 22/10 - PARADISOOp 22 oktober 2019 stond Navarone in de grote zaal van Paradiso. Bekijk hier...

GREYSON CHANCE - 19/10 - PARADISO Greyson Chance stond vanavond in een uitverkochte Paradiso, check hier hoe...