VERSLAG: Brad Paisley - 11/10 - 013

VERSLAG: Marco Vlot  

Brad Paisley - 11/10 - 013

Zoveel cowboyhoeden, geruite shirts en cowboylaarzen als vanavond in Tilburg zie je in Nederland niet vaak bij elkaar. Maar op deze regenachtige vrijdagavond is er wat bijzonders aan de hand: Brad Paisley speelt voor het eerst in Nederland en wel in een uitverkocht 013. Nu zal de naam Brad Paisley niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar het gaat hier om een van de grootste countrysterren uit de Verenigde Staten. Zo iemand die in zijn thuisland stadions uitverkoopt en prijs na prijs wint.

Paisley trapt af met ‘Southern Comfort Zone’ en we horen meteen de ingrediënten van een typische countryshow: de slidegitaar, de mandoline en later ook de fiddle. En natuurlijk komen tijdens het optreden ook de geijkte onderwerpen voorbij: auto’s, vrouwen, vissen, alcohol en het leven in het zuiden van de Verenigde Staten. Achterop het podium worden gedurende het concert beelden geprojecteerd die de nummers versterken afgewisseld met live-beelden van mensen in de zaal.

Brad Paisley is een doorgewinterd artiest die weet hoe hij een zaal moet vermaken. Nummers vloeien naadloos in elkaar over en worden afgewisseld met momenten waarin de zanger/gitarist contact met het publiek zoekt. Tijdens ‘I’m Still A Guy’, waarbij voorprogramma Chris Lane een mopje meezingt, pakt hij in een bijzonder grappig moment de telefoon van iemand in het publiek af om vervolgens de foto die hij maakt op Instagram te zetten. Een elfjarig jongetje krijgt even later een gitaar en plectra vliegen om de haverklap het publiek in. Misschien is vermaken niet het goede woord; Brad Paisley pakt het publiek in.

Wat deze strak geregisseerde show boven zichzelf doet uitstijgen, is dat Paisley en zijn band uitstekende muzikanten zijn en dat hij in zijn carrière wat uitstekende nummers heeft uitgebracht. Deze vallen grofweg uiteen in tranentrekkende ballads als ‘Whiskey Lullaby’ en rockende nummers als ‘American Saturday Night’. Natuurlijk kan ook een stukje bluegrass niet ontbreken, het blijft tenslotte een countryshow.

Op YouTube staat een filmpje waarin diverse gitaarvirtuozen als Nuno Bettencourt en Tom Morello het thema van Game of Thrones spelen. Als Brad Paisley binnenkomt lijken ze hem nauwelijks te kennen maar na afloop is er bewondering alom. Paisley is een topgitarist en laat dat vanavond in Tilburg uitvoerig zien. Daarnaast komt Paisley over als een sympathieke, dankbare man die op meerdere momenten in de show eer bewijst aan zijn voorgangers in de countrywereld, van Johnny Cash en Dolly Parton tot Alan Jackson van wie hij nog een stukje ‘Chattahoochie’ speelt.

Het volle 013 laat zien dat er ook in Nederland een markt is voor country. Het zou mooi zijn als ze dat in Nashville ook ontdekken zodat artiesten van dit formaat vaker deze kant op komen. Misschien gaat dat nog wel komen, want onlangs werd bekend dat Keith Urban volgend jaar in Amsterdam speelt. Maar wat ons betreft is ook Brad Paisley meer dan welkom om nog eens terug te komen.

Verslag en foto's gemaakt op: 11 oktober 2019

FOTOGRAFIE: Rick van de Laar  

Chris Lane foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Chris Lane foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Chris Lane foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Brad Paisley foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Brad Paisley foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Brad Paisley foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Brad Paisley foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Brad Paisley foto Brad Paisley - 11/10 - 013 Brad Paisley foto Brad Paisley - 11/10 - 013
 
 

ROXEANNE HAZES - 11/10 - PARADISORoxeanne Hazes stond met haar speciale show in Paradiso en Podiuminfo was erbij!

CHASE ATLANTIC - 10/10 - Q-FACTORY Op 10 oktober 2019 trad Chase Atlantic op in Q-Factory in Amsterdam. Bexey...