VERSLAG: Yeasayer - 19/08 - Paradiso

VERSLAG: Michiel van den Dorpel  

Yeasayer - 19/08 - Paradiso

Het Amerikaanse Yeasayer is doorgebroken na een optreden op het bekende South by Southwest festival. Het trio kent elkaar van High School in Baltimore en brengt in Oktober 2007 het debuutalbum All Hour Cymbalsuit. Het wordt goed ontvangen, en de vergelijking met andere experimentele bands is niet van de lucht, met Animal Collective als meest geciteerde. Ook live bouwt Yeasayer een goede reputatie op, en toert onder andere met MGMT.

Op zeven juni jongstleden is het inmiddels vijfde album uitgekomen met als titel Erotic Reruns. In de loop van de achterliggende jaren heeft Yeasayer niet stil gezeten en een herkenbare stijl ontwikkeld zonder saai te worden; een mix van psychedelische rock, indie, folk en electronisch. Op Erotic Reruns (negen tracks, 29 minuten kort) is daar nog maar weinig van te merken. De sound gaat meer richting synthpop, en van het experiment is niet meer veel over. Zou de sleet er in zitten ? We gaan het meemaken in Paradiso.

De Grote Zaal (capaciteit 1.500) is verre van vol. Strak op tijd staan de mannen op het podium en zet Anand Wilder in op ‘Madder Red’ van het album Odd Blood. In één uur (!) worden vijftien songs, inclusief toegift, er door geramd. Wilder en Chris Keating wisselen de lead vocals af , wat het geheel goed doet met Keating als opjager tegenover de meer ingetogen Wilder. Toch is het niet genoeg. Met de keuze om zo goed als het hele nieuwe album te spelen blijkt het moeilijk te zijn om de zaal plat te spelen. Verre van dat zelfs. Ligt het aan gebrek aan bezieling ? Of is de Hollandse wiet iets te sterk gebleken ? Als dan ook nog van de spaarzame oude tracks, het topnummer ‘I Am Chemistry’ niet wordt gespeeld en wél het ronduit saaie ‘Henrietta’, is de bottom line conclusie dat Yeasayer een kans heeft gemist. Waarvan akte.

Verslag gemaakt op: 19 augustus 2019
 

LITTLE STEVEN & THE DISCIPLES OF SOUL - 19/08 -...Little Steven brengt de oude soulmuziek tot leven met zijn imposante band....

MORCHEEBA - 18/08 - OPENLUCHT THEATER AMSTERDAMSE BOS Triphop formatie Morcheeba staat inmiddels alweer 25 jaar garant voor een...