VERSLAG: Rammstein - 25/06 - De Kuip

Podiuminfo was aanwezig bij Rammstein in De Kuip voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

Bekijk de Rammstein - 25/06 - De Kuip foto's

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Rammstein - 25/06 - De Kuip

Bam! Met een nietsontziende knal trapt Rammstein hun concert in de Kuip af. De ontploffing is zo hard dat op de parkeerplaats ernaast een aantal auto-alarmen afgaan. Binnen laat een door de zomerse temperaturen licht oververhit publiek het eerste nummer 'Was ich liebe' over zich heenkomen.

Het enorme industriële decor van Rammstein zit de Kuip als gegoten en het geluid staat hard. Voor de meeste artiesten is een stadion een geluidstechnische ramp, maar de dreunende sound van Rammstein komt vanavond juist extra goed tot zijn recht.

De pasiviteit bij het openingsnummer is met 'Links 2-3-4' snel voorbij. Duizenden benen marcheren mee op de industriële beat. In een rap tempo gaat Rammstein door z'n set. Vooral de wat oudere nummers zoals 'Sehnsucht' en 'Mein Herz brennt' worden hierbij goed ontvangen.

Zoals we van Rammstein gewend zijn wordt er uitgepakt met een enorme show van vlammen, confetti en andere gimmicks. Tijdens 'Puppe' staat er een enorme kinderwagen op het podium, waar natuurlijk de fik in gaat en zanger Till Lindemann is net als bij de vorige tour tijdens 'Mein Teil' de slager die in een gigantische pan de toetsenist roostert. Het is een heerlijke klucht om naar te kijken.

Een rustpunt is ingebouwd met een ietwat lange op Kraftwerk geinspireerde dance-versie van het nieuwe 'Deutchland'. De Rammstein versie van dit nummer en 'Radio' hierna behoren tot de beste nummers van het nieuwe album.

Echt indrukwekkend wordt het als het gehele stadion vervolgens 'Du Hast' meeschreeuwt. De mensen van het vuurwerk werken met dit nummer naar de climax tijdens 'Sonne'. Hierbij gaat zo veel vuurwerk en vlammen de lucht in dat de hele Kuip naar diesel stinkt. De meeste artiesten bewaren zo'n climax voor het laatste nummer, maar Rammstein gaat onverstoorbaar verder met een piano-versie van 'Engel'. Deze wordt uitgevoerd op een verhoging tussen het publiek. Met opblaasboten laten de bandleden zich terug naar het podium brengen. Het kan daarna blijkbaar nog meer over de top. Tijdens 'Pussy' klimt Lindemann op een gigantische fallus en spuit hij daarmee de voorste rijen van het publiek onder. Rammstein neemt zichzelf niet te serieus en dat maakt de show juist zo aantrekkelijk.

Het laatste restje vuurwerk is bewaard voor uitsmijters 'Rammstein' en 'Ich Will'. Rammstein laat vanavond weer zien qua show en productie eenzaam aan de top te staan. Volgend jaar zal de band dit in het Gofferpark in Nijmegen opnieuw laten zien.

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

12
Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip Rammstein foto Rammstein - 25/06 - De Kuip
 
12
 

ROBYN - 26/06 - AFAS LIVEDe Zweedse popkoningin Robyn stond op 26 juni in de AFAS Live. Bekijk hier...

LEO SAYER - 21/6 - DE VORSTIN De Britse hitmachine uit de seventies, Leo Sayer, stond gisterenavond met...