VERSLAG: SUNMI - 04/06 - Q-Factory

VERSLAG: Gracia Visscher  

De lagen van SUNMI

Het publiek in Q-Factory in Amsterdam kan van spanning het wachten amper aan. De Zuid-Koreaanse artiest SUNMI betreed vanavond voor het eerst een Nederlands podium als deel van de allereerste Europese tournee. Het publiek lijkt vooral vrouwelijk te zijn en onder de 20 jaar. Slim, want deze fans herkennen talent wanneer ze het zien. Elk licht wat aan gaat of elk geluid, deze zaal staat op barsten van enthousiasme.

De 27-jarige SUNMI lijkt misschien mee te varen op de huidige Kpop gekte, waarmee steeds meer Koreaanse groepen en artiesten naar Europa afreizen voor uitverkochte zalen. En toch is SUNMI niet te vergelijken met (vrouwelijke) Koreaanse artiesten die op dit moment de wereld overnemen. In vooronderzoek blijkt al dat ze haar werk zelf schrijft en produceert en een groot deel van de visuals, een belangrijk onderdeel van de kpop-industrie, zelf ontwerpt. Tijdens het concert zal ook blijken dat de artiest veel van de strak uitgestippelde Kpop weg afwijkt en volledig haar eigen pad bewandelt. Iets wat lang niet elke Kpop artiest lukt.

Dit pad is soms moeilijk te verteren, maar op de juiste manier. SUNMI maakt gebruik van een bijzondere mix van ongemakkelijkheid, duistere visuals, schattige praatjes met de fans en sexy choreografie. Alles klopt maar ook net niet, waardoor je het hele optreden geprikkeld blijft, precies wat de artiest wil. Tijdens intermissie wordt met visuals de boodschap nogmaals duidelijk gemaakt; SUNMI is niet één ding maar er zijn meerdere aspecten aan haar persoonlijkheid te ontdekken. In de wereld van Kpop, waar veel met concepten wordt gewerkt waar je als groep of artiest in moet passen, is ze dan ook vrij uniek te noemen in haar performance.

Hoogtepunten? Toch wel hits als ‘Gashina’, ‘Noir’, ‘Siren’ en ‘Heroine’. Maar ook de bijzondere toffe covers van Toto’s ‘Georgy Porgy’ en 10CC’s ‘I’m Not In Love’, die laten hoe ver de inspiratiebronnen van SUNMI eigenlijk rijken. Maar de moeite die wordt gestoken in de visuals maken zonder meer de performance af. De effecten over de live beelden die van SUNMI gemaakt worden, de analoge bewerkingen gemengd met computer glitches en duistere kleuren; ze zetten de sfeer voor de show. Hoewel SUNMI in kleinere zalen staat dan andere Kpop acts is haar show zeker één van de betere.

Na een gezamenlijk foto moment is de korte show afgelopen. SUNMI laat de Nederlandse fans honger naar meer achter, met de belofte snel te komen met nieuw werk én een nieuwe tour. Ik kan persoonlijk niet wachten deze artiest weer te zien. Ik weet oprecht niet wat er volgt voor SUNMI, wat het des te interessanter maakt.

Verslag en foto's gemaakt op: 04 juni 2019

FOTOGRAFIE: Nicola Padus  

Sunmi foto SUNMI - 04/06 - Q-Factory Sunmi foto SUNMI - 04/06 - Q-Factory Sunmi foto SUNMI - 04/06 - Q-Factory Sunmi foto SUNMI - 04/06 - Q-Factory
 
 

HATCHIE - 07/06 - PARADISODe jonge Australische bassist en singer-songwriter Hatchie in Paradiso!

NOUVELLE VAGUE - 09/06 - Q-FACTORY Nouvelle Vague bestaat inmiddels 15 jaar en viert dit met een Europese tour....