VERSLAG: Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome

Podiuminfo was aanwezig bij Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

Bekijk de Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Gods of Rap

Donderdag 16 mei is de dag van de goden in Amsterdam. Eerst stroomt de hoofdstad vol voor de voetbalgoden van Ajax waarna in de Ziggo Dome de Gods Of Rap aantreden. Onder deze nummer treden achter elkaar De La Soul, Public Enemy en Wu-Tang Clan op. DJ Premier zorgt voor muzikale omlijsting. Een natte droom van menig liefhebber van de hiphop uit de jaren ‘90.

Het genre zou haar imago niet waar maken zonder controversie van tevoren. Dat geldt niet alleen voor kleinere hiphop acts, want niet alle goden dalen vanavond vanuit de verre Verenigde Staten af naar Nederland. Public Enemy laat hypeman Flavor Flav en de live band thuis terwijl de Wu-Tang Clan het zonder Method Man moet doen.

De La Soul trapt al vroeg de avond af. Een paar minuten voor half acht geeft het drietal een onderhoudend optreden. De jazzy hiphop klinkt met DJ warempel beter dan met band. De heren rappen geconcentreerd terwijl met de bekende liedjes aan het einde uitgebreid wordt meegezongen. Een gezellig en onderhoudend optreden dat de sfeer er alvast inbrengt.

Chuck D is dan een mooie opvolger met zijn Public Enemy Radio. Een nette naam voor Public Enemy zonder klokdrager Flavor Flav en live muzikanten. Wel is DJ Lord (in Ajax shirt) er en staan de militaire dansers van de Security Of The first World op het podium. Chuck D rapt energiek en enthousiast als altijd. De militante, goed knallende beats doen de rest van het werk. In hoog tempo werkt de energieke Chuck D zich door het oeuvre van Public Enemy.

De Wu-Tang Clan is natuurlijk de act van de avond. Niet eerder speelde de groep in Nederland in een zaal van dit formaat. Met een voorkeur voor chaotische, ongeïnspireerde shows is het de vraag wat ze ervan gaan maken. De beats zijn goed genoeg om de Ziggo Dome plat te spelen, maar meestal laat het enthousiasme van de rappers het afweten. Vanavond is dat niet het geval. Vooral de RZA treedt enthousiast naar de voorgrond. Als oprichter van de groep zweept hij de sfeer goed op. Uiteraard klinkt de Wu-Tang chaotisch als alle rappers tegelijk iets door de microfoon willen roepen, maar het heeft ook iets van charme dat past bij deze rauwe stijl. Binnen deze chaos pakken de verschillende leden goed hun rol. Daardoor zijn bijvoorbeeld de raps van Raekwon op ‘Can It Be All So Simple’ die plots kalm uit de chaos klinkt zo goed. Bovendien hebben de heren een nieuw lid die jeugdige energie oplevert; Young Dirty Bastard (zoon van de in 2004 overleden Ol’Dirty Bastard) brengt een energie op het podium die de Wu-Tang Clan al jaren niet meer laat zien! Of het nu door de huldiging van Ajax komt, door de enorme zaal of door de zoon van Ol’Dirty, de Wu-Tang Clan zetten een goede en enthousiaste show neer.

Met dit indrukwekkende programma brengt de Gods of Rap wellicht niet de gehoopte natte droom voor menig hiphop liefhebber. Daarvoor beginnen de jaren bij de rappers te veel te tellen en is de Ziggo Dome te groot om de juiste sfeer te creëren. De acts zetten allen een prima show neer die nergens memorabel weet te worden. Voor de vele veertigers is het echter een mooie droomvlucht down memory lane. Al was het alleen al voor de goede set van DJ Premier die vanavond alle hiphopgoden uiteenlopend van de Fugees tot Gangstarr, Dr. Dre en Kanye West hun podium geeft. Het concept is zeker goed voor een tweede editie! Chuck D heeft in ieder geval al beloofd in 2020 met de gehele Public Enemy op het programma te staan.

FOTOGRAFIE: Bernard Bodt  

12
 foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome  foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome  foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome De La Soul foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome De La Soul foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome De La Soul foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome Public Enemy foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome Public Enemy foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome Public Enemy foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome Wu-Tang Clan foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome Wu-Tang Clan foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome Wu-Tang Clan foto Gods of Rap: De La Soul / Public Enemy / Wu-Tang Clan - 16/05 - Ziggo Dome
 
12
 

ROD STEWART - 12/05 - ZIGGO DOMENet als in 2013 en 2016 doet de Engelse zanger Rod Stewart de Ziggo Dome in...

ANNE-MARIE - 16/05 - AFAS LIVE Anne Marie stond vanavond op het podium van een uitverkochte Afas Live, check...