VERSLAG: Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome

VERSLAG: Juliën L Ortye  

Lil Kleine

De dagen voorafgaand aan de unieke dubbelshow van Lil Kleine in de Ziggo Dome leek het er nog even op dat de rapper zich verslikt had in de grootte van de zaal. Kaarten werden aangeboden bij een doos donuts en zelfs op Vakantieveilingen kon je voor een prikkie twee tickets kopen. Bij aankomst bij de Amsterdamse monsterzaal hou je dan ook even je hart vast voor wat je aan gaat treffen.

Niets van dat, zo blijkt echter al snel: het stempel ‘uitverkocht’, dat al heel snel op de avondshow – en later ook op de vervolgens aangekondigde middagshow – werd gedrukt, is niet meer dan terecht. En da’s een unieke prestatie: niet eerder verkocht een rapper van Nederlandse bodem de Ziggo Dome in z’n eentje uit, laat staan twee keer op één dag. Wie Lil Kleine al een tijdje volgt, staat daar niet van te kijken. Vanaf het moment dat hij een jaar of vijf geleden samen met boezemvriend Ronnie Flex monsterhit ‘Drank & Drugs’ uitbracht, rijgt hij het ene na het andere streamingrecord aaneen.

Het was dan ook een kwestie van tijd voordat Kleine een show van deze grootte aankondigde, die in de markt werd gezet als ‘Het Concert’. En eerlijk is eerlijk: kosten noch moeite zijn gespaard. Dat blijkt al bij zijn opkomst: ongetwijfeld geïnspireerd door zij die hem hier voorgingen zien we hem al rappend op een plateau (verstopt in een enorme kubus in de nok van de zaal) naar beneden komen. Voor de doorgewinterde concertbezoeker wellicht geen enorme schok of bijzonderheid, maar de 8-, 9-, 10-, 12-, en 15-jarigen die hier vanavond hun eerste show bezoeken, weten niet waar ze kijken moeten. Niet dat de zaal alleen maar vol jochies en tieners zit, integendeel: Lil Kleine’s populariteit is ook enorm onder hen die wél een borreltje mogen drinken.

Kleine beloofde een spektakel – en we krijgen een spektakel. Het podium heeft een enorme catwalk tot bijna halverwege de zaal (met daaromheen, vanzelfsprekend, de ‘Golden Circle’) en nog voordat hij naar beneden is afgedaald knallen hierlangs al een aantal vuurwerkfonteinen de lucht in. Door die enorme catwalk lijkt hij overigens af en toe wel een beetje zoekende, maar goed, wie zou dat niet zijn als-ie in z’n eentje – Kleine wil het ook echt zoveel mogelijk zélf doen – zo’n enorme zaal moet vullen.

Helemaal alleen doet-ie het overigens niet. Wie zijn Instagram in de gaten houdt, zag hoe Frenna, Ronnie Flex en Xander de Buisonjé (!) een paar weken geleden allemaal een peperduur klokkie van kregen om ze alvast te bedanken voor hun opkomst tijdens deze show. Eerstgenoemde is er onder meer voor ‘Verleden Tijd’ en zijn eigen bewerking van Blof’s ‘Harder Dan Ik Hebben Kan’, met Flex doet hij natúúrlijk onder meer de enorme hit waarmee het allemaal begonnen en De Buisonjé komt langs voor een (bijzonder smaakvol) Andre Hazes-blokje dat ze al eens eerder op Vrienden van Amstel deden.

Dat zorgt voor de nodige afwisseling, die gezien het moordende tempo dat Kleine er van begin tot eind inhoudt, niet geheel overbodig is. Dat moordende tempo doet ‘m af en toe overigens wel een klein beetje de das om. Zoals bij het gros van de hiphopacts loopt er voortdurend een tape op de achtergrond mee, geen schande overigens, maar daardoor valt het wel extra op als hij zijn eigen tempo even niet bij kan benen. Dat is enigszins beschamend te noemen, maar drukt in de verste verte geen (negatief) stempel op deze show.

De Amsterdammer heeft zijn zaakjes verder namelijk meer dan prima in orde en lijkt vooraf te hebben beseft dat deze shows zéker bij zijn oudere fans (en daartoe rekenen we vanavond ook de begeleidende ouders) zijn imago flink kan oppoetsen. Waar zijn gemiddelde show bestaat uit veel geschreeuw, shirtloos het podium opspringen met een fles spuitende champagne en een riedeltje afwerken en vooral diezelfde tape het werk laten doen, zorgt hij vanavond – mede dankzij een goede liveband met ijzersterke drummer – voor een stijl- en smaakvolle invulling van de avond. En zo gaat iedereen vanavond, jong én oud, met een tevreden gevoel huiswaarts. Wie had dat gedacht?

Verslag en foto's gemaakt op: 11 mei 2019

FOTOGRAFIE: Bas van der Vorm  

Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome Lil Kleine foto Lil Kleine - 11/05 - Ziggo Dome
 
 

GEORGE EZRA - 13/05 - AHOY ROTTERDAMNog maar een half jaar geleden bleek de AFAS Live te klein voor hem. Dit jaar...

ONE OK ROCK - 12/05 - 013 Afgelopen avond stonden de jongens van One Ok Rock op het podium in 013 en...