VERSLAG: Groundation - 03/04 - Melkweg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Groundation

De Californische reggaeband Groundation staat sinds de jaren ’90 aan de top van de Amerikaanse reggae. De groep combineert standaard reggae en ska met jazz en dub. In combinatie met het iele stemgeluid van zanger Harrison Stafford levert dit mysterieuze, spirituele en meeslepende muziek op. Vorig jaar verscheen het twaalfde album. Op The Next Generation betovert de groep als vanouds. Vol met kritische beschouwingen op de samenleving, maar ook klinkt er in de teksten veel hoop door. Een welkome boodschap in onzekere tijden.

Met deze boodschap staat de band ook woensdagavond in de Melkweg. De bas, het Hammond orgel en de blazers zorgen voor sterke reggae ritmes. Afwisselend zet het gezelschap een swingend ritme neer om daarna weer kalmpjes Harrison zijn rootsreggae te laten zingen. In deze momenten pakt Harrison het podium om als een priester de zaal toe te spreken. De boodschap over liefde, gelijkheid en verbinding creëert een verbroederende sfeer.

In de afwisseling komt het geheel goed tot leven. Want de reggae van Groundation is gewoon hartstikke goed. Neem bijvoorbeeld het swingende ‘Warrior Blues’. In een reggaeritme dat steunt op het achtergrondkoortje en blazers die steeds een tandje sneller gaan is het lekker dansen. Met een akoestisch gitaar zingt Harrison het kalme ‘Live It Up’, dat na de intro over gaat in een lekker loom nummer.

Groundation laat vanavond horen nog steeds een van de beste reggaebands van dit moment te zijn. Het gezelschap brengt verbindende reggae met een positieve boodschap. Tegelijk onderscheidt het zich van de Jamaicaanse collega’s door het grote jazz element. De solo’s lijken daadwerkelijk geïmproviseerd en je hoort net zo veel vleugjes Jimi Hendrix in de muziek als dat de dubgeest van Lee ‘Scratch’ Perry door de muziek waart.

Verslag gemaakt op: 03 april 2019
 

NEW HOPE CLUB - 03/04 - PARADISO NOORD (TOLHUISTUIN)Gisteren stond New Hope Club in een uitverkochte Paradiso Noord. Het was een...

EROS RAMAZZOTTI - 03/04 - ZIGGO DOME Eros Ramazzotti stond in de Ziggo Dome en speelde al zijn hits. Podiuminfo...