VERSLAG: Nicki Minaj - 25/03 - Ziggodome

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Nicki Minaj

Recentelijk komt Nicki Minaj vooral controversieel in het nieuws. Ze is druk bezig met haar geruzie met Cardi B, zegt optredens af vanwege technische problemen en begint veelal te laat. Daarnaast werd haar huidige Europese tournee aangekondigd als een dubbelconcert met rapper Future. Future liet het afweten en het publiek moet het doen met opkomend talent Juice Wrld. Bij opening van haar optreden op maandagavond weet ze gelijk twee van de verwachtingen af te tikken; het openingsscherm geeft nadrukkelijk aan dat vanavond Queen Nicki Minaj op het podium staat (daarmee implicerend dat Cardi B geen recht heeft op de titel) en daarnaast begint Nicki Minaj veel te laat.

Nicki Minaj wordt ondersteunend door een drummer en twee keyboardspelers. Die zorgen voor knallende beats terwijl de meeste refreinen van tape komen. Nicki Minaj bedient zich van verschillende attributen. Ze komt op als Griekse godin op een groot vliegend paard, verschijnt later als barbiepop in verpakking op het podium om tenslotte op een kinky roze bed haar vulgaire teksten te rappen. Hoewel Nicki Minaj vooral een sekssymbool is gebruikt ze vanavond ook haar podium om te benadrukken hoe belangrijk school is en hoe belangrijk het is om als vrouw zelfstandig door het leven te gaan.

De rapster serveert een ruim overzicht van haar inmiddels indrukwekkende carrière. Vier jaar geleden stond ze ook in de Ziggodome. Er is een album bij gekomen, maar Minaj is toch een hele stapel hits verder. Op Kanye West nummer ‘Monster’ beleefde Minaj haar doorbraak. Vlijmscherp brengt Minaj haar couplet ten gehore. De beat is kaal afgebouwd tot een Afrikaans drumritme. Er is uiteraard ook veel modern materiaal, onder andere van haar vorig jaar verschenen cd. Dit laatste komt bijvoorbeeld terug in een zomers klinkende, zeer sexy ‘Bed’.

Nicki Minaj maakt er een groot feest van. De beats knallen en refreinen worden keihard meegezongen. De liedjes zelf doen eigenlijk het werk. Dat is best zonde, vooral als Nicki Minaj dan toch een momentje pakt om een vlijmscherp couplet te rappen.Wanneer een nummer wordt afgestript tot een kale beat en Nicki alleen op het podium een stukje rapt beleeft de avond haar hoogtepunten. De energie en passie die ze in deze raps legt zijn niet te evenaren. Juist doordat de energieke raps soms op verrassende momenten komen. Bijvoorbeeld tijdens het extreem popgevoelige Jason Derulo nummer ‘Swalla’. Hier pakt Nicki Minaj het vuur dat ze vanavond te weinig laat horen. In plaats daarvan schuilt ze achter de techniek. Queen Minaj is een plezier om bij te zijn, maar Minaj lijkt niet het beste uit haarzelf te halen. Dat maakt dat je snapt dat Cardi B ook een greep naar de titel “queen of hiphop” doet.

 

AMY MACDONALD - 25/3 - TIVOLIVREDENBURGVanavond stond Amy Macdonald in een uitverkochte TivoliVredenburg, check het...

MEROL - 24/03 - PARADISO Dat er iets bijzonders zou gaan gebeuren was al meteen duidelijk. De zangeres...