VERSLAG: Trombone Shorty - 20/03 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Trombone Shorty

Vanaf zijn vierde speelt Troy Andrews muziek en op zijn negentiende speelde Andrews al in de band van Lenny Kravitz. In de beste traditie van New Orleans ging hij altijd vergezeld met zijn Trombone en dat leverde de artiestennaam Trombone Shorty op. De afgelopen paar jaar is Trombone Shorty met zijn band The New Orleans Avenue uitgegroeid tot een van de beste New Orleans funk bands van dit moment.

Trombone Shorty heeft op deze woensdagavond een uitgebreide band meegenomen naar Paradiso. Twee achtergrondzangeressen, twee gitaristen en blazers. Dit gezelschap gaat gelijk met volledige snelheid los. Het swingt aan alle kanten. Geen van de muzikanten kent een centrale rol, maar organisch verschuift de aandacht langs iedereen. Het lijkt een grote spontane funkjam. Eerst is er een solo van de saxofonist, dan een gitaarsolo en een ander moment pakt de bassist de voorgrond. De energieke funk doet denken aan de muziek van Parliament en Funkadelic. Stilstaan is geen optie.

Trombone Shorty heeft een zeer goed gevoel voor timing en tekent hiermee voor de mooiste, instrumentale hoogtepunten. Midden in een funky vraag- en antwoordspel met de achtergrondzangeressen valt onverwacht de band stil en speelt Roy een prachtige trompetsolo. Dit kunstje herhaalt hij met zijn trombone. Troy Andrews weet net zo goed de emotie te raken als dat hij indrukwekkende solo’s wegspeelt.

De band New Orleans Avenue gooit funk, hiphop, rock en zelfs een beetje reggae in een mix door elkaar heen. Het resultaat is een groot feest. Het podium oogt chaotisch, maar dat werkt aanstekelijk en elke noot klinkt op het juiste moment. De liefde voor New Orleans is nooit ver weg. Met covers als ‘Sunny Side Of The Street’, ‘When The Saints Go Marching In’ en ‘Mardi Grass In New Orleans’ waan je jezelf tijdelijk op de Mardi Grass in de zuidelijke stad. Trombone Shorty is geworteld in de stad, maar heeft inmiddels een volstrekt eigen stijl ontwikkeld die maakt dat hij aan de top van de funk staat.

 

SONATA ARCTICA / WITHERFALL - 20/03 - PATRONAATEen akoestische en bijna romantische avond met Witherfall en Sonata Arctica....

VINTAGE TROUBLE - 19/03 - PARADISO De Amerikaanse rockband Vintage Trouble was gisteren terug in Amsterdam en...