VERSLAG: Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live

VERSLAG: Marco Vlot  

Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live

Een optreden van Dave Matthews Band is voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid. Iedere dag een compleet andere setlist die het gehele oeuvre van de band beslaat, gespeeld door topmuzikanten waarbij een nummer van de een op de andere dag een compleet nieuwe versie kan krijgen. Dit is dan ook precies de reden waarom die-hard fans vaak meerdere optredens in een tour meepikken.

Vorig jaar werd het oeuvre uitgebreid met het album Come Tomorrow waarvan vanavond in AFAS Live vier nummers worden gespeeld. Een aantal nummers van het album werd ook al tijdens het vorige bezoek aan Nederland in 2015 gespeeld. ‘Idea of you’ wordt zelfs al sinds 2006 gespeeld. Maar vandaag niet.

Toch is er vandaag een grote verandering. Voor het eerst doet violist Boyd Tinsley niet mee met een concert van de band op Nederlandse bodem. Hij werd vorig jaar uit de band gezet wegens beschuldigingen van seksueel misbruik. Zijn vervanger is toetsenist Buddy Strong.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Tinsley wordt niet gemist en Strong is een welkome aanvulling. Al in ‘Louisiana bayou’, het tweede nummer op de setlist, leeft hij zich uit in een heerlijke solo waarin hij meteen duidelijk maakt dat hij niet is aangenomen om half werk af te leveren.

Het geluid in de zaal is goed maar de band heeft even nodig om op stoom te komen. Bij een band als DMB kan je nooit zeggen dat het niet goed is, maar het energieniveau ligt de eerste paar nummers wat laag. Pas bij ‘Samurai cop (Oh joy begin)’ komt het vuur erin. Dan zijn we al een uur onderweg en hebben we nog anderhalf uur te gaan.

Maar die laatste anderhalf uur maakt dan ook alles goed. Een stevige versie van Peter Gabriel’s ‘Sledgehammer’ schudt de zaal wakker. ‘Lying in the hands of God’ wordt afgesloten met een lange jam waarna het publiek even naar adem moet happen. ‘Don’t drink the water’ wordt fel gebracht waarbij, ondanks dat DMB dit nummer vast al honderden keren gespeeld heeft, de emotie in de stem van Matthews nog voelt alsof het de eerste keer is.

Als drummer Carter Beauford ‘Ants Marching’ inzet, is het even afwachten. Dit nummer draait om de viool. Zodra blazers Rashawn Ross en Jeff Coffin de taak van Tinsley echter naadloos overnemen blijkt er niets aan de hand te zijn en is het nummer een uitstekende afsluiter van de reguliere set.

De toegift trapt af met Dave die solo ‘Some Devil’ ten gehore brengt. Een hartverscheurend mooi nummer waarin hij wederom laat horen hoeveel emotie hij met zijn stem kan overbrengen. In afsluiter ‘Rapunzel’ mag de band nog een keer los en dan is het afgelopen. We pakken onze telefoons en kijken waar deze tour nog meer stopt en wat een ticket kost.

Verslag en foto's gemaakt op: 15 maart 2019

FOTOGRAFIE: Ans van Heck  

Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live Dave Matthews Band foto Dave Matthews Band - 15/3 - AFAS Live
 
 

CUT_ - 15/03 - TIVOLIVREDENBURGMet hun nieuwe album “A small group of individuals” in TivoliVredenburg....

HOLLAND ZINGT HAZES - 15/03 - ZIGGO DOME Zaterdag 15 maart was het tijd voor de eerste van vier sessies van Holland...