VERSLAG: 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat

VERSLAG: Michel de Jong  

65daysofstatic - 18/4 - Patronaat

De heren uit Engeland zijn weer wedergekeerd. Het Britse Oceansize staat met hun progressive/post-rock ditmaal als support voor het tevens Britse 65daysofstatic. Zoals altijd staat Oceansize gelijk aan spanning en sfeer, sfeer zoals een beklemmende doch bevrijdende lading. Deze avond in de Patronaat is daardoor ook gevuld met een aandachtig publiek die de Britten weer hartelijk welkom heet. Oceansize was nog niet zo héél lang geleden in Nederland, een half jaar terug werden ze ook weer hartelijk welkom geheten bij een aantal zalen in ons lage land. Opvallend is dat Oceansize erg lijkt te genieten van hun spel en dit ook laat zien. Het zit ze mee vanavond; het geluid staat goed afgesteld, het publiek laat blijken dat het geniet van de jongemannen en het genot is van velen gezichten af te lezen, óók van de heren zelf.

Oceansize tourt nogsteeds in hun 'Frames' periode, het laatste album wat ze hebben uitgebracht. Aan de attentie willen ze ditmaal brengen dat er een nieuwe versie van Frames te koop zal zijn, hierbij zit een bonus DVD waarop Oceansize het gehele Frames album live speelt in een afgelegen kraakpand zonder publiek, een dertig minuten documentaire van the making of Frames, vier live nummers die geassembleerd zijn vanuit allerlei random live optredens, twee nieuwe nummers en een fikse reeks aan foto's. Oceansize laat met het jaar meer en meer zijn stempel achter en is langzaam een band geworden die bekent staat als een van de beste live acts. Voor elke keer dat Oceansize wederkeerd zullen wij, Nederlanders, tevens wederkeren naar de zalen om weer eens weg te dromen en ons weer eens weg te laten voeren. Oceansize verveeld niet. Nooit.

Het uitermate energieke 65daysofstatic is vanavond de headliner van deze show. Terwijl de sample met de tekst "This band is unstopable." voorbij komt slaat er waarschijnlijk bij menig mens een punt van realisatie in met een gevoel van overspoeling. De band walst deze avond over het publiek heen en toont een energie die zelden nog in live acts te zien is. 65dos heeft ook laten weten dat ze het heerlijk vinden om live op te treden en waren in het verleden ontvreden met het feit dat ze dat jaar 'maar' 91 optredens hebben gegeven ..

Deze Britse heren mixen hun acoustic drums en overdriven guitars vaak met electronische beats en noisy samples waardoor er een gigantische gefreakte chaos lijkt te onstaan. De heren laten hiermee ook zien dat ze genieten van hun eigen spel en tonen daarmee ook hun energie. "Onuitputtelijk" is de gedachte die in men op zal komen.
De dance en techno invloeden zijn ditmaal ook erg goed te proeven en zo nu en dan lijkt het bijna een rave party ipv. een 'rock band' die voor je speelt. Vaak wordt deze band ingedeeld in het 'post-rock' kader dankzij de instrumentaliteit maar duidelijk genoeg halen deze mannen ook invloeden uit electronica acts als Aphex Twin en Venetian Snares. Helaas weet 65daysofstatic de spanningsboog er vanavond niet in te houden. De ene knaller na de ander wordt afgevuurd en menig mens kan verveeld raken door de sketchy beats, de harde gitaren en de scherpe electronica. Het afgestelde geluid werkt ditmaal ook niet mee en jammer genoeg voelen veel nummers aan als niet meer dan een vervormde muzikale golf met een harde beat. Er is weinig definitie te bekennen.

Na een tijd lijkt het op een spel dat je huishoudelijke hond zo nu en dan uitvoerd; het achterna lopen van zijn eigen staart. De Britten zetten een uitermate energieke, knallende en vrij complexe show neer, inclusief de verblindende stroboscope lichten die je oogveld serieus lijken aan te tasten, maar weten je alsnog toch te vervelen door de eentonigheid die zo nu en dan aan bod lijkt te komen.

Desalniettemin, als je deze band nog nooit live hebt kunnen aanschouwen wordt je toch sterk aangeraden om er een vrij avondje voor in te leveren.
"This band does seem to be unstoppable" - Wát een energie, dat moet je ze nageven.

Verslag en foto's gemaakt op: 18 april 2008

FOTOGRAFIE: Malu van de Kerkhof  

Oceansize foto 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat Oceansize foto 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat Oceansize foto 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat 65DaysofStatic foto 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat 65DaysofStatic foto 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat 65DaysofStatic foto 65daysofstatic - 18/4 - Patronaat
 
 

ARCH ENEMY - 19/4 - MELKWEGRuige doom metal uit Zweden. Daar staat Arch Enemy voor. Podiuminfo was bij...

PARKWAY DRIVE - 20/4 - MELKWEG In de grote zaal is het uitverkochte concert van Angels and Airwaves, maar...