VERSLAG: Efterklang - 13/4 - Ekko

VERSLAG: Michel de Jong  

Efterklang - 13/4 - Ekko

Utrecht is voor sommige personen wellicht een grote en enge stad en voor sommige hoogstwaarschijnlijk een warme en uitnodigende plaats die ons weer laat genieten van wat muziek van buiten de grens. Ditmaal is de EKKO de plaats om de Deense experimentele post-rock act Efterklang te beleven.

Voor menig mens is de opkomst van Peter Broderick wellicht een verassing. Deze uitermate getalenteerde 21 jarige jongeman uit Portland, Amerika doet hier vanavond zijn solo werk naast dat hij de violist is van Efterklang. Deze jongen is ver van huis terwijl hij met dit Deens gezelschap tourt en tevens dus ook in Copenhagen, Denemarken verblijft als ze niet touren. Van Peter kun je zeggen dat hij een multi-instrumentalist is; hij speelt voornamelijk piano, viool, gitaar, accordeon, theremin, de zingende zaag etc. Daarnaast zingt Peter ook nog. Zie de muziek van deze jongen als moderne klassiek met allerlei gevonden invloeden. Vergelijkbare artiesten zijn: Sylvain Chauveau, eluvium, balmorhea, Ólafur Arnalds, Harold Budd, Goldmund, etcetera.

Het interessante aan deze verschijning is dat Peter een looper-wonder is. Hij looped bepaalde frases die hij speelt op de piano en speelt hier met zijn viool overheen, dit alleen is al voller als je een solo project handteerd maar Peter neemt het een stapje verder door zijn loops prachtig op elkaar te laten aansluiten en zelfs het publiek als melancholisch instrument te gebruiken. Peter speelt na een nummer gelijk verder terwijl het applaus van het publiek nog hevig doorsuist waardoor het geklap in één van de loops verwerkt wordt en dus ook elke keer weer terug komt in de track. Hetzelfde geldt voor een track die begint met de zwaarmoedige woorden; “This is a song .. my father wrote.” die dus ook elke keer weer opeenvolgt als de loop voorbij komt waardoor het met de keer triester en intens triester lijkt te klinken.

Peter sluit deze show af met een nummer dat langzaam gebruik maakt van een geloopte piano, vocals en viool die worden bijgestaan door arreslee belletjes. De jongeheer Broderick rent vervolgens als een madman door de EKKO terwijl hij de vocal frase van deze track blijft zingen en met een flour glowstick de EKKO rond stuiterd terwijl de menigte hem na kijkt. Dames en heren, dit is Peter Broderick, een 21 jarige getalenteerde artiest.


Efterklang is vandaag in volle glorie aanwezig in de EKKO en trakteert de toeschouwers op een verfrissende en energieke show. Het geluid van Efterklang heeft overeenkomsten met het geluid en de sfeer van acts zoals het IJslandse múm, het tevens-Deense Slaraffenland en Under Byen. De muziek is een mengeling van upbeat electronische percussie gemengd met akkoestische percussie die op allerlei manier vergaard wordt; dit in de vorm van kapotte bekkens, toms en zèlfs de EKKO wordt gebruikt als één groot percussie instrument, zelfs tot aan de buizen die aan het plafond hangen.

De vreemd gekleede personen van dit achttallige collectief zetten deze avond een energieke show neer, inclusief vreemde snorrtjes, te hoog opgetrokken broeken, prachtige koor-achtige vocalen en een vervreemde instrumentatie.

Verslag gemaakt op: 13 april 2008
 

DC IN THE DARK - 18/4 - PAARD VAN TROJEHet verjaardagsfeestje van DC in the Dark vond plaats in het Paard in Den...

NEWTON FAULKNER - 16/4 - MELKWEG Hij stond vorig jaar nog in het voorprogramma van The Fray in een...