VERSLAG: YG - 17/12 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

YG

Rapper YG komt uit Compton, California. De geboortegrond van onder andere N.W.A. Op eerder werk van YG hoor je ook duidelijk dat Westcoast gevoel. Lekker lome en funky beats met daarbij passende raps. Afgelopen zomer kwam de rapper met Stay Dangerous. Zijn derde album. YG sluit op het album aan bij de populaire stroming van trap. Vooral met een sterkere nadruk op feestmuziek.

De Stay Dangerous tournee brengt de Amerikaan op een maandagavond naar Paradiso. Ondanks de doordeweekse avond is de zaal goed gevuld. YG maakt het niet uit wat voor dag het is. Hij zet het backstage op een zuipen en laat iedereen anderhalf uur wachten op het begin van het optreden.

Dat begint explosief. YG en de dj hebben een goede interactie. YG is zomers gekleed in een witte broek, maar heeft een rauwe energie die ook Ice Cube heeft. De rauwheid wordt versterkt door een enorme bodyguard die gelijk de eerste twee nummers een paar klappen uitdeelt in het publiek naar al te enthousiaste fans. Banger ‘Handgun’ wordt aan het begin gespeeld. De energie dendert door de zaal.

Net wanneer het een goede hiphopshow lijkt te worden trekt YG langzaam alle energie uit de zaal. Hij heeft het naar zijn zin en daarmee verliest de rapper zijn focus. Er wordt een lange pauze ingelast omdat de eerste rij iets te drinken moet krijgen, er worden mensen het podium opgehaald en hij moet tussendoor iets zien op de telefoon van een van zijn vrienden.

Dat is zonde. Want de momenten dat er gerapt wordt springt de energie van het podium af. Vooral wanneer YG teruggrijpt op ouder werk en het lome westkust gevoel oproept staat er een ijzersterke rapper. De funk van ‘FDT (Fuck Donald Trump)’ is een van de hoogtepunten in het rijtje oude liedjes. Helaas is het voor YG niet voldoende gewoon een goede show neer te zetten. Hij wil het vooral zelf leuk hebben. Dat gaat ten koste van het optreden en daarmee schaart YG zichzelf helaas in een lang rijtje hiphopartiesten waarvan het optreden snel vergeten zal worden.

 

HARLEM GOSPEL CHOIR - 18/12 - OUDE LUXOR THEATERHet Harlem Gospel Choir staat garant voor krachtige, inspirerende zang en...

NOVASTAR - 16/12 - TIVOLIVREDENBURG Novastar stond in een uitverkochte Ronda en we waren er bij voor een...