VERSLAG: Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn

VERSLAG: Andrea Roell  

Story tellers: Syb van der Ploeg, Dilana Smith, Maarten Peeters, Lydia van der Meer en Hubert Heeri

De bezoekers worden warm onthaald in de gloednieuwe lobby van de Purmaryn voor hun bezoek aan de Story tellers; een optreden van Syb van der Ploeg, Dilana Smith, Maarten Peeters, Lydia van der Meer over het vak van de singer-songwriters en de verhalen achter liedjes die veel te weeg hebben gebracht in de wereld door de jaren heen.

De show wordt geopend met een ingetogen versie van ‘Teach Your Children’ van Crosby, Stills & Nash. Hierna verteld Maarten Peeters meer over de achtergrond van de troubadour, de originele singer-songwriter. Dit is een mooie introductie om hierna het nummer van de ‘Troubadour’ van Lenny Kuhr in te zetten.
De “verhalen verteller” Maarten Peeters vervolgt met een persoonlijk verhaal hoe hij tot het schrijven van ‘White Horses in the Snow’ is gekomen. Hij zag een keer een meisje in het park tekenen, toen hij met writersblok zat. Toen hij vroeg wat ze aan het tekenen was liet ze een maagdelijk wit vel papier liet zien, de titel: Witte paarden in de sneeuw.
Hij doet mooie uitspraken zoals: “Een goed idee komt meerdere keren per dag langs. Je moet alleen wel thuis zijn!” en “liederen schrijven is als een potlood: je moet het goed geslepen houden!”

Simon & Garfunkel blijken te zijn geïnspireerd door de moord van John F. Kennedy in ‘The Sound of Silence’. Ook ‘Fragile’ van Sting is door een wereldschokkende ramp geïnspireerd, geschreven op de avond van 11 september 2001, vlak voor een intiem optreden in de tuin van zijn Toscaanse villa.

Maar ook persoonlijke gebeurtenissen kunnen tot inspiratie dienen, zoals Dilana Smith haar jeugd als slachtoffer van misbruik in een aangrijpend lied verwerkte, ‘Behind Closed Doors’.
Een bijzonder detail dat Maarten Peters verteld over een originele mondharmonicabeugel van Bob Dylan die hij ook gebruikt tijdens de vertolking van ‘The Times They Are A-Changin’ .
“ Bob Dylan stond jaren geleden in Ahoy en toen hij een stukje op z’n mondharmonica wilde spelen, knapte de beugel. Dylan smeet het ding vervolgens chagrijnig de zaal in en een vriend van Maarten ving hem op. Toen Maarten later op zoek was naar een beugel voor z’n mondharmonica zei z’n vriend: dan heb ik een hele bijzondere voor jou.”

De avond is gevuld met persoonlijke anekdotes maar ook interessante feitjes over nummers en artiesten, zoals de enorme impact van een Don McLeans optreden op Lori Lieberman, die hier ‘Killing me Softly’ over schreef en opnam, later gecoverd en beroemd gemaakt door Roberta Flack.

Het is een mooie voorstelling met verrassende details over de nummers die door de jaren heen zijn verschenen, met soms een politieke of een persoonlijke boodschap.
De samenhorigheid komt pas aan het einde van de voorstelling echt naar voren als de groep ‘Stand by me’ van Ben E. King ten gehore brengt. Dit gevoel had wat mij betreft eerder naar voren mogen komen, de verschillende artiesten bleven wat afstandelijk van elkaar spelen en zingen. Desondanks gaat men gaat met een warm, liefdevol gevoel de zaal uit.
Vocaal gaan de vier zangers goed samen, hoewel Dilana Smiths solo wat ingehouden klonk, waardoor er iets van scherpte aan haar nummers verloren ging.

De setlist wisselt per voorstelling, waardoor er elke avond andere nummers ten gehore worden gebracht. Ook de persoonlijke anekdotes verschillen per voorstelling.
Zeker een voorstelling die voor de nummers maar ook de verhalen de moeite waard zijn om te gaan zien!


Setlist:
• Teach Your Children
(Crosby, Stills, Nash & Young cover)
• De Troubadour
(Lenny Kuhr cover)
• White Horses in the Snow
(Maarten Peters song)
• The Sound of Silence
(Simon & Garfunkel cover)
• Fly Too High
(Janis Ian cover)
• New York Minute
(Don Henley cover)
• Fragile
(Sting cover)
• Behind Closed Doors
(Dilana Smith song)
• The Times They Are A-Changin'
(Bob Dylan cover)
• • Killing Me Softly With His Song
(Lori Lieberman cover)
• Vincent
(Don McLean cover)
• Fields of Gold
(Sting cover)
• Zombie
(The Cranberries cover)
• This Land Is Your Land
(Woody Guthrie cover) (gedeelte)
• Welterusten, Mijnheer de President
(Boudewijn de Groot cover)
• Big Yellow Taxi
(Joni Mitchell cover)
• She's Always a Woman
(Billy Joel cover)
• So Strong
(Labi Siffre cover)
• "Heroes"
(David Bowie cover)
• Encore:
• Stand by Me
(Ben E. King cover)

Verslag en foto's gemaakt op: 19 oktober 2018

FOTOGRAFIE: Andrea Roell  

 foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Syb van der Ploeg foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Dilana Smith foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Syb van der Ploeg foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Dilana Smith foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn  foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Syb van der Ploeg foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn  foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn  foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Syb van der Ploeg foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Syb van der Ploeg foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn Dilana Smith foto Dilana Smith / Syb van der Ploeg - 19/10 - Theater de Purmaryn
 
 

DAGNY / LEMAITRE - 22/10 - MELKWEGEen Noors avondje met twee headliners in de Melkweg en Podiuminfo was er voor...

RUBEN HEIN - 20/10 - BIBELOT Ruben Hein in Bibelot, Podiuminfo was erbij voor deze fotoreportage.