VERSLAG: Eminem - 12/07 - Goffertpark

VERSLAG: Francis Pronk  

Eminem - 12/07 - Goffertpark

De uit Detroit afkomstige rapper Eminem is terug op Nederlandse bodem. De Revival Tour strijkt neer in het Nijmeegse Goffertpark. 60.000 toeschouwers mogen zich gelukkig prijzen, want het concert was in een klein half uur uitverkocht. Het is Eminem’s eerste Nederlandse show sinds 2003.

Voorafgaand aan het concert heeft de landelijke PIN-storing ook de bezoekers van het Goffertpark getroffen. Even later wordt op de grote schermen vermeld dat de storing is verholpen en iedereen is nu officieel klaar om de rapgod te aanschouwen.

De inmiddels 45-jarige Amerikaanse rapper Marshall Bruce Mathers III, beter bekend onder de naam Eminem en/of Slim Shady, is de best verkopende hiphopartiest aller tijden. Wereldwijd heeft hij meer dan 172 miljoen albums verkocht en hij wordt door velen beschouwd als de beste rapper ooit. Hij opent de set met Dr. Dre's 'Medicine Man', waar Eminem samen met Candice Pillay en Anderson .Paak aan heeft meegewerkt in 2015. Ditmaal zonder hen, maar met hypeman Mr. Porter (D12) aan zijn zijde. Verder worden de muzikanten ondersteund door een liveband en strijkers. Vuurwerk wordt de lucht in geknald en dit is nog maar het begin.

Gehuld in een KRS-One shirt verwelkomt Eminem het Nijmeegse publiek. De eerste knaller van de avond is ‘Kill You’ van de legendarische ‘The Marshall Mathers LP’ uit 2000. Een ander hoogtepunt is ‘Rap God’. In 2014 behaalde dit nummer het Guinness Book of Records, wat aantal woorden betreft. Het zes minuten durende ’Rap God’ bevat 1560 woorden, met meer dan vier woorden per seconde. Hierna volgen hits ‘Sing For The Moment’ en ‘Like Toy Soldiers’.

Er zijn tegenwoordig maar weinig artiesten die voortdurend nieuwe fans aantrekken en hun carrière over generaties uitbreiden, maar Eminem is er daar één van. Het publiek bestaat uit een zeer brede doelgroep van diverse leeftijden. Van jong tot oud, iedereen doet enthousiast mee. Van middelvingers in de lucht bij ‘Just Don’t Give A Fuck’ tot meezingen tijdens ‘The Way I Am’.

De rapper nodigt vervolgens gastzangeres Skylar Grey uit om een drietal nummers te vertolken, die origineel met vrouwelijke artiesten zijn uitgebracht. Zo neemt ze op 'Walk On Water' de vocalen van Beyoncé voor haar rekening en in ’Stan’ die van Dido. Tijdens ‘Stan’ verandert Eminem de tekst in het tweede couplet naar ‘Holland’. De originele songtekst van het nummer verwijst naar Denver. Vanavond worden een aantal nummers maar voor een deel gespeeld, waaronder ‘Stan’. Jammer, want het laatste couplet is juist zo sterk. Ook ’Love The Way You Lie' (normaal gesproken met Rihanna op zang) wordt uitgevoerd door Skyler, die tevens de muziek en de tekst van dit nummer heeft geschreven.

Hierna is het tijd voor het favoriete nummer van hypeman Mr. Porter, namelijk ‘Bezerk’. Mr. Porter (aka Kon Artis) werd Eminem's hypeman nadat Proof overleed in 2006. Mr. Porter zorgt voor veel communicatie met het publiek, maar gaat meerdere keren de mist in door “Amsterdam” te roepen.

Royce Da 5'9" verschijnt op het podium om twee verzen te spitten tijdens ‘Fast Lane’ van Bad Meets Evil, het hiphop project van Royce Da 5'9" en Eminem. Ook hier gaan de middelvingers weer de lucht in. ‘The Monster’ wordt vervolgens uitgevoerd met een zeer getalenteerde backing vocaliste, gehuld in een top met de naam ‘Stan’.

Het beste wordt voor het laatst bewaard, namelijk een medley van ware klassiekers als ‘My Name Is’, ‘The Real Slim Shady’ en ‘Without Me’. Toch is het jammer dat de set niet uit meer hits bestaat, zoals ‘Cleanin' Out My Closet' en ‘When I’m Gone’. Eminem was de best verkopende artiest van de jaren '00 en heeft zijn recordbrekende beginjaren nooit meer geëvenaard. De nummers van zijn laatst uitgebrachte album ‘Revival’ (2017) komen vanavond helaas ook minder goed uit de verf.

Voorafgaand ‘Not Afraid’ vertelt Eminem over moeilijke tijden, waarna een luid applaus volgt. Na dit nummer verdwijnt hij even van het podium, waarna hij de set knallend afsluit met kneiter van een hit ‘Lose Yourself’.

Eminem zet een geweldige liveshow neer en geeft een energieke podiumpresentatie, waarbij hij alle hoeken van het podium benut. Er komen vele hits voorbij en de fantastische liveband en gastartiesten maken het plaatje compleet. Eminem is een compleet ander type rapper dan de autotune ‘rappers’ die de hiphop tegenwoordig domineren, maar weet te overtuigen als geen ander. Na vijftien jaar heeft Eminem eindelijk weer een concert in Nederland gegeven, en hoe! Was het het wachten waard? Zeker weten!

Verslag gemaakt op: 12 juli 2018
 

WOLFMOTHER - 24/07 - MELKWEGDe rockhelden van Wolfmother staan als kwintet in de Melkweg. Podiuminfo...

JUSTIN TIMBERLAKE - 15/07 - ZIGGO DOME Podiuminfo zag een gelikte Justin Timberlake show. Hier de beelden.