VERSLAG: Jack White - 02/07 - Afas Live

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Jack White - 02/07 - Afas Live

De aantekeningen van dit concertverslag zijn ouderwets gemaakt met pen en papier. De telefoon, waarop dit normaal gesproken gebeurt, werd bij binnenkomst in de Afas Live namelijk in een hermetisch afgesloten tasje gedaan. Pas bij het verlaten van de concertzaal gaat dit tasje weer open. Vanavond dus niet steeds kijken hoeveel het staat bij België tegen Japan, maar volledige aandacht voor het concert. Precies zoals Jack White het graag ziet.

Op de drie video-schermen die vanavond als achtergrond dienen, wordt maar liefst tien minuten afgeteld naar de start van het concert. Maar dan krijg je ook wat. Gestoken in een blauwe leren jas en verder in het zwart begint Jack White met een heel fuzzy versie van 'Over and Over and Over' van zijn laatste album 'Boarding House Reach'. Hierna volgt gelijk White Stripes klassieker 'Dead Leaves and the Dirty Ground'. Als een door de duivel bezeten ADHD-er beweegt Jack White over het podium en gooit hij zijn hysterische stem en briljante riffs over het publiek. Vaak beiden versterkt met veel distortion. Zelfs nummers met akkoestische gitaar zoals 'Hotel Yorba'gaat het flink tekeer.

Zo gaan we in sneltreinvaart door het enorme oeuvre van meneer White. Naast veel solowerk bevat dit natuurlijk nummers van The White Stripes, The Raconteurs en The Dead Weather. Het publiek krijgt vanavond heel weinig tijd om op adem te komen. Alleen als hij over zijn laatste keer in de Afas Live vertelt, hij was er om de inmiddels overleden Tom Petty te bekijken, valt hij even stil. Jack White is verder blij om een keer geen festivalshow te doen. Hij laat weten: "me and the sun don't get along'. Dat geloven we best. In het zwart gekleed zo veel energie brengen is niet iets wat je in de volle zon moet doen.

Na het publiek vijf kwartier murw gebeukt te hebben is het alweer tijd voor de toegift die wordt afgesloten met publiekslievelingen 'Steady as She Goes' en natuurlijk 'Seven Nation Army'. Het voelt als een beloning voor de aandacht die het publiek vanavond moest opbrengen. Met zijn gebeuk en gefreak was het geen makkelijke avond, maar wel eentje die zeer de moeite waard was.

 

GUNS N' ROSES - 04/07 - GOFFERT PARKNa een jaar keert Guns N' Roses alweer terug naar de Goffert, samen met twee...

GIV'T MULE - 30/06 - TIVOLIVREDENBURG Razend populair in de Verenigde Staten, maar in Nederland wist Gov't Mule...