VERSLAG: Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live

Podiuminfo was aanwezig bij Rag'n'Bone Man in AFAS Live voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

Bekijk de Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Rag'n'Bone Man

In een paar jaar tijd groeide Rag’n’Bone Man uit tot een waar fenomeen. Vandaag opent hij zijn Europese tournee in de AFAS Live te Amsterdam. Verbaast merkt hij op dat een paar jaar geleden hij in Amsterdam nog voor een kleine vierhonderd man stond. Het zal een lange tournee worden met daarin het festivalseizoen vastgeplakt. De Rag’n’Bone Man laat vanavond horen een krachtige artiest te zijn.

Rory Graham, zoals de forse zanger in het echt heet, heeft een stem met een enorm bereik. Graham is opgegroeid met hiphop en begon ook met rappen. Naar eigen zeggen waren de raps van middelmatige kwaliteit en ontdekte hij pas zijn echte kracht zodra hij overstapte op zingen.

Deze hiphopachtergrond valt echter duidelijk terug te horen in de muziek. Ook vanavond. Rag’n’Bone Man speelt een soul die in het verlengde licht van Emeli Sande en Mary J. Blidge. Dat is verrassend. Met de grootste hits van Rory Graham als referentie verwacht je een meer dance geïnspireerd optreden. Deze aanpak zorgt voor mooie muzikale aanvullingen waarbij de jazz doorlekt. Soms hoor je op de achtergrond een trompet een korte solo jengelen. Tijdens een nummer als ‘Healed’ klinkt het zelfs alsof je naar Gregory Porter staat te luisteren. De begeleiding jengelt losjes op de achtergrond en Rag’n’Bone Man zingt knap.

Dat is natuurlijk ook de reden dat de AFAS Live vanavond vol staat. Die fantastische stem! Rory Graham weet dit en benut het voluit. In de opening onderstreept hij gelijk zijn kracht. De band opent met een vol geluid, maar de zaal valt pas stil wanneer Rory zijn eerste noten bezingt. Om zijn zang meer ruimte te geven worden sommige liedjes anders vertolkt. ‘Human’ krijgt slechts begeleiding van de pianist. Tegen het einde speelt Rag’n’Bone Man ‘Die Easy’ a capella. Het klinkt alsof het een oud gospelnummer is.

De Rag’n’Bone Man opereert in een lastig speelveld. De grote zanger ziet eruit als een metal of hiphopartiest. Dit laatste is hij van origine, en bewijst hij vanavond met enkele sterke raps, maar de krachtige soulstem die hij heeft verwacht niemand. Het leverde hem enkele hits op. Hij laat vanavond zien een hart te hebben voor oude soul en gospel. Het aanstekelijke van zijn hits verschuift naar de achtergrond en maakt ruimte voor meer door jazz geïnspireerde vertolkingen. In het refrein van verschillende liedjes keert de hiphop terug met een aanstekelijke aanvulling van veelal de blazers. Dat geeft kwaliteitsmuziek waarbij de stem van Rag’n’Bone Man je raakt. In de AFAS Live werkt dit erg goed.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live Rag'n'Bone Man foto Rag'n'Bone Man - 24/04 - AFAS Live
 
 

LISA STANSFIELD - 24/04 - MELKWEGLisa Stansfield, wel bekend van de 80's hit 'All around the world (and I, I,...

HOLLAND ZINGT HAZES - 20/04 - ZIGGO DOME Holland Zingt Hazes nam dit weekend weer de Ziggo Dome over. Podiuminfo was...