VERSLAG: Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - 05/04 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Nathaniel Rateliff trotseert met zijn carrière de wetten van de muziekindustrie. Op 36-jarige leeftijd beleeft hij zijn doorbraak met een knallende soulplaat. Eerst terende op het aanstekelijke ‘S.O.B.’, maar zeker ook dankzij het knallende soulfeest van zijn optredens. Met een geluid dat Van Morrison, The Band en The Blues Brothers ademt swingt Rateliff elk podium en festival plat. Dit jaar kwam de altijd lastige tweede plaat uit die samen met The Night Sweats moest worden gemaakt. Rateliff laat zich niet opjagen en het zeer sterke Tearing At The Seams is het resultaat.

Ter promotie staat Nathaniel Rateliff samen met zijn Night Sweats twee avonden in een uitverkocht Paradiso. Hij laat zien de afgelopen jaren nog verder gegroeid te zijn. Bij de aanstekelijke chaos van zijn band zijn de rauwe randjes eraf geslepen. Iedereen speelt op de seconde gelijk en dat doet de nummers goed. Dit hoor je bijvoorbeeld in ‘I Did It’. Eerst wordt er een swingend tempo opgebouwd met Rateliff en de muzikanten die als koortje fungeren. Plots klinken de drie blazers op het perfecte moment met een paar knallende stoten.

Zoals inmiddels gebruikelijk dompelt Rateliff Paradiso onder in een zwetende massa. Er zijn hoogtepunten te over. ‘ Intro’ is van het nieuwe album. Het liedje is een duidelijk eerbetoon aan de soul van Booker T. en Sam & Dave. Het Hammond orgeltje jankt, Nathaniel Rateliff schreeuwt de longen uit zijn lijf en de blazers lokken vrolijke danspasje uit. Eenzelfde feest creëert Nathaniel Rateliff later met het makkelijk meezingbare ‘ You Need Never Get Old’.

Nathaniel Rateliff is een feestband die zonder echte hits veel nummers heeft waarbij je lekker mee kan zingen. Ze laten vanavond zien een band te zijn waar ook in de toekomst nog veel plezier mee te beleven valt. De strakheid van de band is indrukwekkend. Alleen schuift de losheid van het begin wat naar achteren en voeren de feestnummers erg de boventoon. In de toegift verrast Rateliff met Bruce Springsteens ‘Atlantic City’. Het is een terughoudende cover waarin de blazers even langzaam kunnen optrekken in plaats van keihard stomen. Als dit soort momenten meer in de spotlight komen, en de heren wat spontaner met solo’s omgaan, dan is Nathaniel Rateliff met zijn Night Sweats klaar voor het echt grote werk!

 

DE LIKT - 06/04 - GEBR. DE NOBELVanavond stond De Likt op het podium van Gebroeders De Nobel en Podiuminfo...

TARKAN - 06/04 - AHOY Het nieuwe album '10' van de Turkse megaster Tarkan breekt in Turkije alle...